HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2010.07.19. 16:44 Mesterünk

Kőműveskanál helyett billentyűzet

 

 Egy címnek rövidnek és kifejezőnek kell lennie, ezért maradt le az elejéről az, ami igazából odakívánkozna, azaz körző és vonalzó helyett kőműveskanál, majd billentyűzet. Így már teljes! 

 

A történet 19 évvel ezelőtt kezdődött, mikor is a diplomámat kezembe kaptam. Még friss és tintaillatú volt, mikor  a döntés megfogalmazódott, hogy  a kevés gyakorlati tapasztalatot az élet sűrűjében szeretném szaporítani. Egy gyors fejszámolás megadja az eredményt, pontosan 1991 nyarát írtuk akkor. A meleg nem volt kisebb, mindenkiben a jövőbe vetett remény és kíváncsiság élt, nem tudhattuk, mi lesz 10 vagy 20 év múlva.

Nem tűnt rossz ötletnek, hogy a gyakorlatban teszem próbára frissen megszerzett üzemmérnöki tudásomat. Nem is kellett sokat várni az első komolyabb kihívásra, jött az magától. Egy közeli ismerős bízott meg hétvégi házának átépítésével. Ez volt a kezdet, amikor a körzőt és  a vonalzót kőműveskanálra cseréltem. Valóban így történt! Persze a mérnöki tudományt sem dobtam sutba, csak nem az volt előtérben.

Nem bántam meg, mert a következő , még nem egészen két évtized arról szólt, hogy egyre szebb, és egyre komolyabb feladatokkal bíztak meg. Ez történt a minap is, amikor egy szép nyaralóépület építésére kértek fel. Ezt a megbízást egy hosszú, közel egyéves egyeztetési folyamat előzte meg, ahol a Megrendelőkkel töviről-hegyire mindent végigegyeztetünk.

Ennek a folyamatnak a tanulságai és az elműlt egy év tapasztalatai érlelték meg bennem az elhatározást, hogy miután a körző és a vonalzó visszakerült a kezembe, most billentyűzetet ragadok. Egyrészt, magam számára összefoglalom a tapasztalatokat, másrészt azok számára szolgálok okulásul, akik még csak törik a  fejüket, hogy hogyan is kezdjenek bele egy építkezésbe? Senkit nem akarok megtanítani a szakma minden fogására, de a nagy buktatók és csapdák elkerülésének módja az idő múlásával biztosan le lesz írva.

Senkit nem akarok visszatartani a nagy kalandtól, még akkor sem, ha a mondás azt tartja, hogy az "első házát az ellenségének, a másodikat a barátjának, a harmadikat pedig magának építik az emberek".

Nem fogok kényszeresen írni, de ha valami érdeklődésre számot tartó dolog elém kerül vagy eszembe jut, megosztom Reménybeli Kedves Olvasóimmal!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr492161488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása