HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2013.05.19. 11:02 Mesterünk

Egy régi ház, +1 belsőépítész, +1 építész

Egy régi épület felfedezése és újragondolása

 

Alcím:

Előbb vagy utóbb szakembereket kell igénybe venni ahhoz, hogyan is újítsuk fel az újonnan megvásárolt házat. Ennek a folyamatnak az első lépéseit olvashatjátok alább:

 

Egyre több kedves ismerősre tehetünk szert, már nem elsődlegesen a valóságban, hanem a virtuális térben barangolva. Házat építő, felújító ügyfeleim jó része is az internet segítségével talált ránk. Szintén a virtuális térben történt barangolás nyomás ismerkedtünk meg Dittával és az ő otthonprojektjével az otthonkommando.blog.hu-n keresztül. Egy építész mindig szakmázik, így pillanatok alatt náluk találtuk magunkat, az ő Új Világukban.

 

A blognak köszönhetően elég sokmindent tudtam arról, hogy mit is szeretnének, így szinte ismerősökként kezdtünk el beszélgetni, félbeszakítva a kertfelszabadítási akciót. Ezt az új világot kellet felfedeznünk, most már közösen, megbeszélni, hogy ez a régi ház hogyan gondolható újra. A helyiek elmondása szerint az épület az 1940-es években épült. Ezt egyelőre kizárni nem lehet, de az alkalmazott vert vályogfal alapján én öregebbnek gondolnám. Egy nagy és elegáns épületet nehezen tudok elképzelni, hogy az akkoriban kis presztízsűnek tartott vályogból építsenek.

Mivel építészeti, berendezési elképzelés már volt, így a beszélgetés, és kutakodás arra irányult, szerkezetileg mit várhatunk az épülettől.

Ez a repedés egy régi esemény nyomait mutatja. Azért elég ijesztő volt elsőre.repedés.jpg

A dolog megnyugtató, még ha van is néhány kérdőjel egyelőre. Az épületet kő alapra építették. Ezt mondják terméskőnek is, de hát melyik kő nem „termés”, a természet terméke? Valószínű, hogy a közeli bányákból kitermelt kőzetből készítették az épület lábazatát és alapját, ami általában szilárd kőzet, kivéve egyes, mállottabb darabokat.. A falazat vert vályog, ami annyit jelent, hogy a földből, sárból készült elegyet szalmatörekkel, lótrágyával keverik, majd deszkazsaluzatba döngölik. A zsaluzás 30-50 cm-enként zajlik, egyre feljebb haladva. Ezt akkor alkalmazták, ha nem volta közelben olyan állandó téglagyártó kapacitás, ahol legyártották volna a tégla kinézetű vályogtéglát. Ezzel a technikával egy stabil, egybeöntött-döngölt, monolitikus falszerkezetet kaptak. Ha nem kap vizet, még száz év múlva is fal lesz. Kézi erővel nehezebb bontani, mint a téglafalat. Gondoltad volna?

Az épület födémszerkezete az eddigi információk alapján borított gerendafödém, ami annyit jelent, hogy alulról és felülről deszkával beborították a fagerendázatot a mennyezeten. A padlás felől, felülről agyagsárral tapasztották le. Ez a szerkezeten átdiffundáló, átszivárgó párát jól felfogta, és nem engedte kicsapódni a deszka felületén. A rettegett vörös kakastól, tűzvész esetén megvédte a fafödémet, volt idő menekülni. Legfeljebb téglává égett az agyagsár. Apropó, azt hallottam, hogy az újonnan felfedezett vályogtégla minősítése során a nagyhatalmú (magyar) minőségvizsgáló intézet azt akarta bevizsgáltatni, mi történik az agyagtéglával a tűzben? Na, mi? Hát kiég, és tégla lesz belőle…már ötezer éve.

 

 A borított gerendafödém nem lesz alkalmas a jelenlegi formájában a beépítésre, mert ha a teherbírása megfelelő is lenne, az alakváltozása több az ideálisnál. Magyarul, ha elkezdtem ugrálni a padláson, a lányok kis híján sikoltoztak. Mármint az ugrálástól.

 Ennyi elég is lenne  a teljes kétségbeeséshez, de hogy mégis derűsen fejeződött be a nap, az kiderül a következő részből.

Akkor már a felújítási lépesek is sorra kerülnek, pontos és részletes ütemterven fogunk gondolkodni!

A tetőszerkezet egy hagyományosnak mondható faszerkezetű tető. Ez a pont volt az, ahol kicsit elbizonytalanodtam. Ugyanis a megszokottnál lényegesen egyszerűbb, filigránabb, nagyobb fesztávolságú ácsolatot láttam a padláson, mint vártam volna. Lehet, mégis van abban valami, hogy ez az épület a nagy gazdasági világválság után épült?

betűk a fán.jpgEgy régenvolt ácsmester jelölése a faszerkezeten

Az ácsszerkezet még rendben is lenne, ha eddig bírta, eztán is fogja, bár egy statikusi ellenőrzést fontosnak tartanék a későbbi beépítés megtervezése előtt. A problémát a tetőn leginkább a sérült palák jelentik, és azok az elnagyolt részletek, ahol a szél be tudja hordani a vizet és a havat. Ezt mindenképpen meg kell javítani, mielőtt bármi továbblépés lesz. A födémen egyébként ezeknek a bizonytalan pontoknak a beázása okozta azokat a foltokat, amik már a szobából is látszottak. 

Ennyi elég is lenne  a teljes kétségbeeséshez, de hogy mégis derűsen fejeződött be a nap, az kiderül a következő részből.

Akkor már a felújítási lépesek is sorra kerülnek, pontos és részletes ütemterven fogunk gondolkodni!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr735301333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása