HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2016.04.25. 13:00 Mesterünk

Az okostégla. Átverés?


wp_20160331_13_16_59_pro_li_1.jpgAz okostégla még újdonságszámba megy, de a tavasz és az építkezési kedv ismét rátereli a figyelmet.Tudják, ez az, amikor a hőszigetelés a tégla belsejébe van dugdosva. Ezért "töltött téglának" is hívják .

 

Biztosan olyan okos ez az okostégla?

 

Ha ért valaki a marketinghez, tudja, hogy az újdonságokkal komoly pénzt lehet szakítani. Sokat el lehet kérni azoktól, akik nyitottak az új, és innovatív dolgokra. Ha ez beleillik a kor fő problémái közé, és arra jó megoldást kínál,  eleve nyert ügye van.

teglaszellem.png

 Fontos erről beszélni, hiszen amikor 10+10 millió forintos CSOK , az 5%-os áfa, az egyszerű bejelentéses építkezés kezdés fűtik az építési kedvet, sok mindennel meg lehet téveszteni az embereket.

 Az energiaválság, a környezetvédelem mainstrem témák, és mi kell más, találjuk ki az okostéglát !

És itt jön  a nagy okostégla -átverés, mert nem tudom máshogyan nevezni!

 Logikusan gondolja azt egy hétköznapi ember, hogy  legyen  a ház egy jó téglából , mi több, okostéglából, és akkor minden rendben lesz.

 Miért tartom ezt egy felesleges dolognak, mi több lehúzásnak?

 

Mert elsőre nagyon jónak tűnik az okostégla, de egy tiszta, egybefüggő falfelületre igazak a közölt adatok.  Mi van a csomópontoknál, az ablakoknál, a sarkoknál koszorúnál, födémeknél? Megannyi probléma, ami ugyan megoldható, de messze bonyolultabban, mintha egy réteges, kivülről hőszigetelt falszerkezetről beszélnénk.

nagy_fal.jpgAmire szánták, épp arra nem volt jó. A Kinai Nagy Fal.

 

 A tégla hőszigetelési értéke jónak tűnik , de mi van akkor, ha ezt az U értéket behelyettesítjük egy mintaépület számításába?

 A döbbenet ekkor jön! Ugyanis nem egy passzívházba, hanem a lerontott, a TNM rendeletnek épp hogy megfelelő épület számításába illesztjük be ezt az okostéglát.

 Szóval, az eredmény: ha figyelembe vesszük a betonkoszorúk hőhíd hatását, a fal átlagos U értéke már csak 0,28!! W/m2K. Pedig a bótba 0,16 volt még?? Ez hogyan lehet? Hát úgy kérem, hogy ott téglát tetszett venni, mi pedig már egy falat, és egy épületet vizsgálunk!

 És az árak? Ez az igazán szép!

Az okostégla  falazat 36%-kal drágább, mint a rendeletnek éppen megfelelő, de összességében  jobb energetikai tulajdonságokat produkáló, 8 cm polisztirollal szigetelt fal!

 

 Ami nem meglepő, de elgondolkoztató, hogy a passzívház minőségű falszerkezethez képest 12 %-kal  drágább ez a megoldás! 

Álljanak itt a konkrét számok is!

Az első, zöld sorban egy passzivház falszerkezet viszonyitási alapként szerepel.

A második, szürke sorban a TNM rendeletnek éppen megfelelő megfelelő 30 cm-es falazat 8 cm kiegészitő hőszigeteléssel.

A harmadik, sárga sorban az "okostégla" szerepel.

okostegla_excel.jpg

Azonos műszaki tartalmat hasonlítottam össze, ugyanis az "okostégla" falazatra  egy alapvakolatot számoltam, így már csak egy színezővakolat szükséges rá.

Szándékosan nem szerepel egyetlen gyártó neve sem, mert nem egy termékkel, hanem egy elgondolással van gond szerintem. De ha másként gondolja valaki, kérem ne rejtse véka alá, várom a véleményeket!

 TNM rendelet: (tárca nélküli miniszteri rendelet 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról) az aktuális energetikai direktívákat tartalmazza, meghatározza egy épület optimális energetikai szintjét, és meghatározza  a számítási módszereket. A szakemberek véleménye megoszlik róla, mert sok tekintetben elavult a szemlélete, pl.  az energiahordozók pillanatnyi  költsége erősen befolyásolja a hosszútávú javaslatokat. A megtérülés hangsúlyosabban érvényesül, mint a lakók hőkomfortigénye, és ez további energiapazarláshoz vezet.

U érték: egy négyzetméter felületen 1 óra alatt elszökő hőmennyiség értékét adja meg azt feltételezve, hogy 1 fok különbség van a külső és belső hőmérséklet között. 

 

13 komment

Címkék: építkezés energetika hőszigetelés passzívház családi ház A kategóriás A+ alacsonyenergiás épület okostégla


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr638659398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koós Miklós · http://koos.hu 2016.04.25. 15:03:07

ez a wienerberger "csúcs" téglája, nem? A W eddig birta a homogén tégláival.
Mellesleg ilyen volt már korábban, talán a Leier-nél, de ott utólag kellett belegyömöszölni a lyukakba, ami egy vicc volt.

Mi van pl. daraboláskor? Péter ti számos költségvetést készítetek. egyszerűen meg kellene mutatni az építtetőknek, hogy egy alacsony energiás házban a falazat részesedése az összes költségből mennyire kevés (7-11%). Ha itt spórolni akar valaki mondjuk 30%-ot és akkor jó sokat mondtam, akkor is csak 2-3%-ot tud megtakaritani, cserébe viszont be kell vállalni egy csomó kompromisszumot. Ha valaki ISOTEQ és más hasonló baromsággal jön, egyből ezzel szembesítem, nem is vagyok hajlandó ilyenekből tervezni.

Mesterünk 2016.04.25. 16:28:16

Egy konkrét épületünket megnéztem: a 30 cm vastag tégla falazat 5,5%-a a teljes költségnek, passzívház szintű EPS hőszigeteléssel az összköltség 12 százaléka, de ebben benne van a lábazat extra, talaj alatti hőszigetelése is. A vicc az, hogy okostéglával drágább lenne, és a csomópontok miatt buknánk a falazat U értékét is.

Cs 2016.04.26. 20:46:04

Igen ezek a téglák csak papíron mutatnak jól, amint belekerülnek a való világba már nem igazán működnek. Egyébiránt kisebb mértékben, de a síkra csiszolt tégláknál is ez van. Bár a legújabbaknál elgondolkoztató, mert nincs nagy árkülönbség a sima 30-as fal + hőszigetelés árához képest, de aztán jön a valóság. Eleve az egyik gyártó ilyen téglája elég gyatra minőségű, repedezett, aztán jönnek az említett csomópontok, aztán meg jön a gépész meg a villanyszerelő, aki elkezd össze-vissza hornyokat marni a falba. Oszt oda a csili-villi papírérték.

Valami olcsó, tömeggel rendelkező fal kell oszt utána becsomagolni házat hőszigeteléssel. Ennél biztosabb és talán olcsóbb megoldás sem született eddig.

Emil Cziljak 2016.04.26. 21:06:33

A Leier talán nem gyárt téglát is ? :)

Mesterünk 2016.04.26. 21:08:34

@Cs: Te milyen problémát tapasztaltál a síkra csiszolt tégláknál? Én azt láttam, nem mindegy melyik gyárból érkezik. Adott esetben hol egyik, hol másik nagy cég terméke volt jó, de nem a márkanév, hanem az agyaggödör volt a mérvadó.

anton.chigurh 2016.04.26. 21:40:04

Egyszerű építkező vagyok, ezért a tudományos értekezést gondoltam minimálisan leellenőrzöm. Állítólag a 8 cm-s grafit és a 30 cm grafit költsége között m2-ként 3.690 Ft különbség van. Sajnos az Austrotherm hivatalos nagykereskedelmi (végfelhasználóként csak kisker árat kapok) árlistája szerint csak a szigetelés ára között m2-ként 7.700 Ft + ÁFA különbség van.
www.austrotherm.hu/upload/letoltesek/arjegyzek/austrotherm-nagykereskedelmi-arjegyzek-2015.pdf
Ha ezen a tételen dupla a valóság, mennyire megbízható a többi, általam nem ellenőrizhető számítás (pl. U érték)?

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.04.26. 21:40:37

Okos tégla: olyan beépült személy aki okosan és ügyesen szedi ki az információkat a megfigyelt csoport embereiből.

Mesterünk 2016.04.26. 21:53:04

@anton.chigurh: köszönöm az alaposságot! Valóban nem jeleztem, ezek projektárak, nem a gyártói listaárakon készült az összevetés. Az is érdekes lenne ! De az is tény, hogy nagy a káosz a hőszigetelőanyagok piacán,pl mennyiségi kedvezményt alig tudnak adni a kereskedők, mivel teljesen leszoritották az átadási árakat. Mo.nem működik a német típusú értékesitési piramis-így plusz szolgáltatást is alig tudnak adni.

anton.chigurh 2016.04.26. 23:54:58

Bitte mal! Most kezdem magam nagyon egyszerűnek érezni. Én úgy tudtam a projektár egy adott projektnek az ára (ami jellemzően több egy nyomi családi háznál) egy adott kiviteli tervre készült árajánlat. Namármost egy teljesen definiált projektnél, hogy kell értelmezni a rossz alaprajz vs jó alaprajz kiírást, amikor beszélünk egy konkrét alaprajzról, egy konkrét projektről. Vagy átvágtak, ahogy a szoktak és ez igazából a kínai piacos árazás: 1, 2, sok = kisker, nagyker, projekt. csak tanulok.
Mellesleg: ez csak a szigetelés ára volt, de sajna nem öntapadó: mind a segédanyagok (dübel meg haverjai) nagyságrendekkel drágulnak + a Németországból visszamaradt munkaerő is felárazza magát a centiméterrel (biztos a normakönyv több órát ír).
Ettől még igaz lehet, amit írsz, csak a nagyságrendeknek is van jelentőségük. 1 mFt = 1 év megtakarítás.

Bár ezt a hot-dog téglát én nem tudom értelmezni, de ezek szerint te kértél arra is projektárat?? Vagy annak a kisker árát hasonlítod a többi megoldás projektárához?

Cs 2016.04.27. 00:18:07

@Mesterünk: Ahogy írtam repedezett volt a tégla + mivel két külön gyárból is érkezett a teljes mennyiség így méret eltérés is volt a különböző helyen gyártottban. Nem is kevés (4-5mm). Egy ilyen mm pontos szerkezetnél ez okozott némi problémát.

Szgya2 2016.04.27. 16:32:29

Építkezünk, nem okos téglával, csak klíma tégla, az nem volt olyan drága. Viszont, mint közben kiderült, a sok belső hővezető "lamella" miatt nagyon nehéz lesz bármit a falra felfúrni és rögzíteni, úgy hogy meg is maradjon. Egy kivitelező mondta, hogy a nagy téglás cég elismerte, a nyomóhatásnak megfelel a téglájuk, a húzónak nem, de az nincs is a magyar szabványban előírva. Most akkor mi legyen, pereljem be őket vagy kérjem vissza a pénz egy részét? A belül kőzetgyapottal töltött tégláról eleve lebeszéltek, nemcsak a horror ára miatt esett ki, de mondták, hogy semmi tapasztalat sincs arra nézve, hogy ha víz éri a belsejében a szigetelőanyagot, akkor hogy fog összeesni az anyag... És az építkezés alatt kapott volna esőt rendesen a tégla, amíg épült a fal...

Mesterünk 2016.04.27. 17:08:29

@Szgya2: Egy jobb barkácsboltban érdemes olyan tiplit keresni,amit üreges téglához lehet használni. Szinte minden komolyabb cégnek van ilyen. Ha pedig nagyon nehéz dolgot kell felszerelni, ún. vegyi dübellel lehet dolgozni. A lényeg, hogy üreges téglába nem szabad ütvefúrni, mert az összetöri a lamellákat.

XG 2017.05.26. 05:04:23

Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit közötti légrésben tud elpárologni. Ezzel a kőzetgyapottal töltött "okostéglával" kapcsolatban azt nem értem, ha kint van télen -15fok, bent van +22 fok, akkor a páratartalom figyelembevételével a harmatpont a tégla belső részében lesz. Ott a kőzetgyapot szerintem egy idő után összeesik a nedvességtől, így ez a tégla pár év múlva nem lesz hőszigetelő tégla. És hogy tud kiszellőzni belülről? A penész és a gomba nem jelenik meg benne? Újonnan és pár év múlva meg kéne nézni hőkamerával egy ilyen házat.
süti beállítások módosítása