HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2020.10.12. 17:45 Mesterünk

Hatósági bizonyítvány, avagy a vágyott "lakhatási engedély" intézésének mikéntje

Ebből az írásból kiderül, hogy tulajdonképpen mi is az, mi kell hozzá, illetve hogyan is kell ezt intézni?

img_9380.jpeg

 

Ez az, amit mindenki úgy ismer, hogy “lakhatási” engedély…Egy olyan dokumentum, ami alapján:

  1. A bank kiadja az utolsó hitelrészletet
  2. A térképre felkerül az ingatlan
  3. Teljesíted a CSOK vagy egyéb támogatások azon feltételét, hogy felépül a ház hivatalosan is
  4. Be tudsz jelentkezni, és ez lehet a hivatalos lakcímed
  5. Az óvodát, iskolát igénybe tudod venni a gyermekek lakcíme alapján
  6. Hitelezhetővé válik az ingatlan
  7. Az önkormányzati szolgáltatásokat igénybe tudod venni, pl. szemétszállítás

hato_sa_gi_bizonyi_tva_ny_blog.jpg

Mik a feltételei a hatósági bizonyítvány kikérésének?

  1. Legyen befejezve az építkezés (bizonyos engedmények vannak, ezért külön felsorolom a minimum követelményeket:
    fürdési, mosdási lehetőség ,
    főzési, mosogatási lehetőség,
    melegvíz és fűtés,
    továbbá legalább 1 helyiségben padlóburkolat.
    Minden elektromos szerelés legyen biztonságos és befejezett, ne lógjanak vezetékek, még riasztós sem!,
    legyenek fent a korlátok, ne legyen lezuhanás veszély,
    vízelvezetés, csapadékelvezetés legyen megoldott.)
  2. Az előző pontban foglaltakról egy fotódokumentációt kell készítened, és azt egy PDF formátumú, nem túl nagy, kezelhető mellékletben összekészítened, név, cím, eljárás azonosítóval ellátnod. Ezt is fel kell majd töltened, ui. ez váltja ki majd a lakás belső szemléjét, különösen járványos időkben.
  3. Az épület legyen feltüntetve a térképen-ezt geodéta tudja méréssel elvégezni
  4. A térképen való feltüntetést a földhivatal záradékolja, ez szintén a földmérő intézi
  5. E-építési naplóban legyen lezárva az összes alnapló, a főnapló viszont NE legyen lezárva! A naplózárások előtt nyilatkozzon minden kivitelező FMV-je (felelős műszaki vezető) a naplóban.
  6. A naplóban legyen meg a 6 db tervezői művezetői alkalom, amennyiben kötelező naplóvezetéses volt az építkezés. Ezt ekkor még lehet pótolni!
  7. A közműszolgáltatók nyilatkozzanak, hogy hozzájárulnak a hatósági igazolás kiadásához. (Áramszolgáltató, víz és csatorna művek) A csatornások tartanak szemlét is, akár nyílt árkos szemlét is előírhatnak! Ez azért egyes helyeken fotódokumentációval kiváltható, olyannal, ami a szakszerű csatornarákötést tanúsítja.
  8. Energetikai tanúsítványt kell készíttetni. Javaslom a  www.e-tanusitas.eu, tanusitas@e-tanusitas.eu elérhetőségen található szolgáltatót! Tervek, fotók, és az FMV nyilatkozatok alapján elkészítik gyorsan és olcsón. Hiteles energetikai tanúsítványt. (fotó kell a homlokzatokról, fűtőberendezésről, felismerhetően a nyílászáróról, annak üvegezéséről, alaprajzról és metszetről, aláírt nyilatkozat az FMV-től a terv szerinti kivitelezésről)
  9. Amennyiben volt kisebb, de nem bejelentésköteles, de szakszerű eltérés a tervtől, akkor egy megvalósulási dokumentációt is el kell készíteni, és fel kell majd tölteni az e-naplóba. Ezt a tervező építészed tudja megcsinálni, gyakorlatilag a tervet le kell módosítani.
  10. 10.Egy “teljes bizonyító erejű magánokiratot” kell készítened, melyben nyilatkozol, hogy mi célra akarod használni a hatósági igazolást. Javaslom, annyit írj rá:hivatali ügyintézéshez. A bizonyító erejű magánokirat annyit jelent, hogy vagy kézzel írod az egészet és aláírod, vagy letanúzod 2 tanúval. 
  11. 11.A ha mindezzel inkább megbíznád az építészedet, műszaki ellenőrödet, akkor egy maghatalmazást is kell csatoljál, melybe írd azt is bele, hogy  hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy az adataidat az ETDR-be (építésügyet támogató digitális rendszer) majd feltöltse.

Hol kell  a hatósági bizonyítványt intézni?

  1. Az ETDR felületén, ügyfélkapus regisztrációval. www.e-epites.hu/etdr
  2. Létre kell hozni egy új “kérelmet”.
  3. Az alapadatok kitöltését követően fel lehet tölteni az összegyűjtött dokumentumokat a kérelem mellé egy tárhelyre. Vigyázz! Ezt követően még “csatolni” kell majd. a dokumentumokat, hogy nehogy egy üres kérelem menjen be!
  4. Ha minden egyben van, a kérelmet el lehet “küldeni”, sőt el is kell, mert ezt a tárhelyet mindeddig nem látja a hivatal! Innen indul a hivatalosan 25 napos határidő, amire meg kell(ene)kapni a hatósági igazolást.

Mi történik  a benyújtás után?

  1. Általában telefonon felveszik veled van a benyújtóval a kapcsolatot az építésfelügyelettől.
  2. Ha kell még valami, akkor az ETDR-ben a kérelmed módosításával lehet a hiányzó dolgokat pótolni.
  3. Tájékoztatnak, mikor mennek ki hozzátok a helyszíni szemlére, amikor az épületről külső fotót készítenek, de be nem mennek, és a helyszínen jegyzőkönyv sem készül.
  4. Az ETDR felületén, majd levélben küldik a hatósági igazolást! Juhhééé! Erre vártunk!
  5. A bankba, és egyéb helyekre tudsz menni ügyintézők a hatósági bizonyítvánnyal.
  6. Az E-naplót nem zárják le még most sem, ugyanis 5 évig. Hatóságnak van lehetősége ellenőrizni, és az akkor történéseket nem tudják máshová feltenni. Másrészt konstruktívan állnak az ügyekhez, és ekkor még lehet esetlegesen finomítani a főnapló tartalmán. Szóval, a főnaplót semmiképp se zárd le!

Ha mindebben segítséget kérnél, írj egy emailt!   mail@szaki-ellenor.hu

Szólj hozzá!

Címkék: ház építkezés építés engedély engedélyezés négyzetméterár építésfelügyelet hatósági bizonyítvány lakhatási lakhatási engedély ETDR


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr4716236722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása