HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2018.11.14. 11:14 Mesterünk

Passzívház látogatóban-2018 őszén

 Nem csak szárazon lehet maradni, vagy bajuszt lehet növeszteni novemberben, hanem passzívházakat is lehet látogatni.Köszönhetjük ezt azoknak, akik megtervezték ez első magyarországi passzívházakat.

img_6660.jpg

Szekér László DLA építész bemutatja "második generációs", zéróenergiás passzívházát

A lelkes passzívház tulajdonosok nélkül persze mindez nem jöhetett volna létre, hiszen ők voltak, akik belevágtak, és megépítették ezeket a jövőbemutató házakat, és nem restek megmutatni az érdeklődőknek.

Ha november, akkor látogassunk passzívházat!

 

Továbbra is a civil érdeklődők vannak túlsúlyban, egy-két pályakezdő építészt leszámítva nem találkozhatunk kollégákkal a látogatások során. Talán mindent tudnak? Vagy továbbra is ablaktalan “vastüdőnek” gondolják a passzívházakat? Esetleg esztétikai értéket nélkülöző dobozoknak?

 Az idei, 2018-as őszi passzívház túra erősen rácáfolt minden korábbi előítéletre, vagy megfáradt klisére.

Egy ködös , borongós reggelen találkozott az érdeklődők csapata egy budakalászi gyorsétterem parkolójában. A kicsit álmos érkezők egy gyors kávézást követően már indultak is az első állomásra, ahol megnézhették egy fiatal házaspár épülő házát. A letisztult, egyszerű formavilágú épület hozta az évtized végének modern színvilágát, az antracit szürkét , a fehéret. Nemcsak a szakértő szemeknek volt egyértelmű, hogy a déli oldalra tájolt főhomlokzat és lakó helyiségek kifejezett napcsapdaként fognak működni. Az épületben természetes felszerelés a hővisszanyerős szellőzőberendezés, a hőszivattyús melegvíztermelő boyler. Szekér László építész tervező ismertette az alapos hőhídmentesítést, az alapozás során felmerült problémákat, ugyanis igen gyenge minőségű talajon kellett hőhídmentes alépítményt készíteni. Mindez sikerült, hiszen a befejező munkák belső fűtés nélkül zajlottak, a mesterek nyugodtan festettek belső temperálás nélkül. Míg az udvaron vacogtunk, az előbújó nap ellenére, addig az épületben kellemes klíma fogadott minket. Az épület tetőfedése rejtette az igazi újdonságot, a cserépre szerelt napelem paneleket.

 

Cserépbe integrált napelem

 

Szinte észrevétlenül simultak a fotovoltaikus lapocskák a Terrán betoncserepére. Nem másért jó mindez, minthogy a legkényesebb ízlésű megrendelő vagy főépítész is nyugodtabban bólint rá a tető napelemmel való borítására.

img_6658.jpg

img_6659.jpg

 A képeken a Terrán cserépbe integrált napelemcella, háttérben az első napelemcserepes

alkalmazás a budakalászi passzívházon

Nem szabad elhallgatni, hogy korábban az érdeklődőket sokszor visszariasztotta a passzívházakba beépített bonyolult gépészet. A mostani bejárás alátámasztotta azt a józan nézetet- a passzívház gépészete nem bonyolult. De ettől még sokszor elbonyolították! A szükséges és elégséges mértékű gépészetet kikényszeríti a hétköznapi építkezők meghatározott költségvetési kerete, továbbá a józan ész! Így ebben az épületben sem lesz drága , fűtésre termelő hőszivattyú- minek is, hiszen az épületnek olyan kicsi a hővesztesége, hogy simán kifűthető elektromosan is akár, és az energiát pedig megtermeli saját magának. A hőszivattyú-technológiát a használati melegvizet termelő boylerben, illetve az inverteres hűtő-fűtő klímaberendezésben hasznosították, mondhatni "miniben". Ez az épület második generációs passzívháznak tekinthető, “zéróenergiás” lesz.

Az ingatlanfejlesztő is passzívházat épít

 

 A passzívház formai megjelenés ízlés és megrendelői döntés. Ezt jól mutatja az, hogy a következő zuglói helyszínen egy igényes, ugyanakkor mégis “szokványos” társasházat láthattunk. Kívülről senki meg nem mondta volna, hogy gyakorlatilag kielégíti a passzívház követelményeket.

img_6677.jpg

Zuglói társasház, paszívház színtű energetikával, esztétikus környezettel 

A stílus merőben eltért az előző háztól, műszaki tartalomban, komfortban mégis tudta egy passzívház tulajdonságait. A beruházó egy magas műszaki tartalommal bíró épületen is meg tudta valósítani befektetői céljait, és eredményesen tudja értékesíteni a lakásokat. Mindegyikben hővisszanyerős szellőzés, padló és mennyezetfűtés található, egyedi hőmennyiségméréssel. A nagy, tömbszerű  épület több mint 1300 hasznos négyzetmétere mindössze 20 kW-os hőszivattyú teljesítménnyel fűthető, illetve melegvízzel ellátható. Szokatlan, de szimpatikus ötlet a látványgépészet a bejárat mellett.

img_6680.jpg

" Látványgépészet" a zuglói társasház bejáratánál

A ház energiarendszerének hatékonyságát napelem is növeli. Meglepő, de a kerület nem engedi a napelemek látható módon való felszerelését, így nem kis ügyesség kellett azok elhelyezéséhez. Lehetőség volt a beruházó tulajdonos beszámolóját is hallani, aki elmondta, hogy a legóvatosabb tulajdonosok akár 27 fokos lakáshőmérséklet beállításával tesztelték a lakásukat, hogy nem méretezték-e alul azt nekik? Természetesen, akár erre is van mód, de minek? Egy átadásra váró lakásban járhattak az érdeklődők, és tapasztalhatták, hogy milyen hatékony a napsütés a 3 rétegű ablakok mögött, még úgy is, hogy csak temperálták az épp befejezés alatt álló lakást.

Minősített családi otthon-16 ezres havi energiarezsivel 

 

 Elsőkézből szerezhettek tapasztalatot az érdeklődők a lakóktól a következő helyszínen, ahol egy kétgyermekes fiatal pár mutatta meg éppen egy éve átadott passzívházukat. Ezt az épületet már tanúsították is. A homlokzaton elhelyezett tanúsítást igazoló plakettől nem lesz jobb az épület, legfeljebb könnyebben lesz értékesíthető-mondják rossznyelvek.

img_6681.jpg

Darmstadi tanúsítás plakettje a homlokzaton-nem csak büszkék rá, boldogan használják

Itt a tanúsító mérnök hasznos javaslatai is beépítésre kerültek. A tulajdonosok elmondták, eszük ágában nem lenne eladni, nagyon szeretik kellemes és komfortos otthonukat. Érthető is, hiszen a novemberi alkonyatban is bőven 25 fok feletti volt a hőmérséklet a déli tájolású nappaliban. Ez nyáron akár túl is melegedhetne, ha nem lenne a tulajdonos által felszerelt esztétikus napvitorla, ami tavasztól őszig védi az épületet. Itt ismét szembesülhettek az érdeklődők azzal, már nem bonyolítják agyon az építtetők a házukat. A fűtést megoldották néhány infrapanellel, a nappaliba elég volt 400 wattos teljesítmény.

img_6684.jpg

A nappali mennyezetén egyetlen 400w teljesítményű infrapanel elég a fűtéshez-

csak borult idő esetén kapcsol be

A háziasszony elmesélte, hogy a sütő katalitikus tisztító ciklusát direkt egy hűvös októberi estére időzítette. Ez éppen elég is volt arra, hogy megmaradjon a kellemes klíma. Ismét szembesülhettek azzal az érzéssel a látogatók, hogy kellemes a klíma, meleg van, de ugyan mitől? Nem kellet semmi csodamasina, hogy jól érezzék magukat a lakók! Ebben természetesen része volt a jól megválasztott, kellemes érzetű vinyl padlónak is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, lehet hinni a PHPP számításnak (passzívház méretező energetikai program), működnek az épületek, és jól érzik magukat a lakók. A több mint 100m2-es épület havi villanyszámlája 16 ezer forintra rúgott, amiből a fűtés, a melegvíz, világítás, és minden elektromos gép üzemeltetése kijött. Mindez két kisgyermekkel, egy kertes családi házban!

 Az épületgépész is passzívházban fog lakni?

 

A program zárásaként egy épületgépész mérnök fiatalember  épülő házát nézhették meg az érdeklődők, a beköltözés előtti állapotban. A fűtés egy hét múlva indul csak, de a klíma kellemes volt, napnyugta után is hosszasan kérdezgették a tervező tulajdonost anélkül, hogy bárki fázott volna. Az épület Budaörsön, a szülői ház mellett már korábban megvásárolt telken épül, ahol korábban nem volt szempont a passzívház megépíthetősége. Ennek ellenére, teljesültek a követelményértékek. A hőszivattyúk értékesítésében dolgozó tulajdonos cégük legkisebb hőszivattyújával oldotta meg a hűtést, fűtést, padlóba és mennyezetbe integrált hőleadókkal. Nem is értették a kollégák, hogy hogy ezt a kis berendezést vásárolja meg? Éppen elég volt, hogy ennél nem kell nagyobb teljesítmény. Elmondása szerint a hőszivattyús gépészet luxus beruházás, egyáltalán nem lényegi eleme a passzívháznak. Működne enélkül is. Tulajdonképpen tesztelni szeretné a házat is, a berendezést is! 

Egyszerűbben elérhető  komfort és passzívház szint

 

Elmondhatjuk, egyértelműen jó hír az, hogy az egyszerűség szépsége kezd egyre előrébb törni, és egyre kevesebb passzívház álom fog elmúlni amiatt, hogy a bonyolult gépészet drága, vagy nem elérhető. Láthatták az érdeklődők, hogy lehet a Napra bízni az épület fűtését, és a minimális hőigény bevitelét sem szabad túlbonyolítani-néhány hősugárzó elég lehet.

Ez egy nagyon jó irány, és éppen ideje volt, hogy ezt megérjük. Épülnek passzívházak költséghatékonyan, egyszerűen, és könnyen üzemeltethetően méghozzá úgy, hogy az épületek tetszetősek is.

A szellőzőberendezés már nem is kérdés, alapértelmezés minden tájékozott építtetőnek. Természetesen minden épületben vannak nyitható ablakok -ez még mindig újdonság sok passzívházlátogatónak.

A napelem egy jó ráadás, de abban egyetérthetünk, 15-20 ezer forintos havi energia rezsi azért nem tétel, tehát napelemmel vagy anélkül, egyre megy. Nyilván, a környezettudatosság és az elektromos autók térnyerése a napelemek felszerelésének létjogosultságát abszolút alátámasztja.

 

Hogyan lehet erről megbizonyosodni? A passzívházépítők elkötelezettek, és ebben az is benne van, hogy szívesen megmutatják épületeiket. Nem akármikor, de továbbra is fennáll a lehetőség, hogy egyeztetett időpontban meg lehet nézni üzemelő lakóépületeket, és a tulajdonosoktól lehet a tapasztalatokról érdeklődni.

 

Ne hagyják ki, érdemes megnézni élőben!

Ezen a linken megtalálható a program beharangozója, itt lesz olvasható majd a jövő évi is! 

Passzívház Magyarország Egyesület honlapját itt találja.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr798666012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása