HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2020.03.08. 22:33 Mesterünk

Ki kicsoda az építkezésen? 2. - A felelős műszaki vezető

Fölösleges duma nélkül, 19  pontban arról, ki tulajdonképpen a felelős műszaki vezető, és mit csinál?

 

  1. Ki lehet felelős műszaki vezető? A felelős műszaki vezető egy adott építőipari szakmában az lehet, akinek van szakirányú felsőfokú végzettsége, megfelelő gyakorlattal rendelkezik, regisztráltatja magát a névjegyzékbe, és kötelező továbbképzéseken részt vesz.

    e_pi_to_k_sziluett.jpg

  2. Mi a célja az FMV megnevesítésével jogalkotónak? Az, hogy az építési munkát egy szakképzett ember irányítsa, aki egyértelműen meg van nevezve, és hozzá van rendelve egy adott épület megépítéséhez.

  3. Kinek kell megbíznia a felelős műszaki vezetőt? Annak a kivitelezőnek, akinek nincs meg a saját jogán az FMV képesítése.

  4. “Kinek az embere” az FMV? A kivitelezőnek kell megbíznia, és az ő megbízásából dolgozik, így a kivitelezőé. DE! Éppen emiatt kell a szakszerűséget, tervszerűséget képviselnie, mivel megbízója éppen azért alkalmazza, hogy szakszerűen és tervszerűen történjen a kivitelezés.

  5. Mi történik, ha nem megfelelően végzi az FMV a munkáját, és rossz munkát jónak minősít? Az őt megbízó vállalkozóval egyetemleges a felelőssége, akár a vállakozó helyébe is léphet egy esetleges kártérítési igény esetén.A műszaki ellenőr észrevételezi a naplóban, hogy kifogás merült fel.Ezért is fontos a műszaki ellenőr megbízása, hogy megalapozott észrevételt kerüljön a naplóba.

    fmv_foto_blogba.jpg
  6. Ki fizeti az FMV díját? Szerződés alapján a kivitelező megbízottja, ezért a kivitelező fizeti. Díját a vállalási árba be kell építse, külön díjat nem lehet érte felszámolni az esetek nagy többségében.

  7. Lehetséges FMV nélkül építési munkát végezni egyszerű bejelentéses épületen? Nem, hiszen ez egy veszélyes üzem, és emberek életére komoly kihatással van hosszú évekre egy megépült épület. Olyan, mint az autóvezetői jogosítvány. Anélkül is lehet autót vezetni, de nem szabályos. Lehet, hogy nem kell az e-naplóba rögzíteni az FMV személyét

  8. Lehet építőipari szakmát gyakorolni FMV képesítés nélkül? Lehet, mert nem feltétlenül a szakmagyakorlónak kell FMV képesítéssel rendelkezőnek lennie. Például egy egyéni vállalkozóként dolgozó kőműves megbízhat egy-egy projektre egy FMV-t, amikor is az FMV vállalja a szakmai felelősséget.

  9. Cégeknek is kell FMV? Amennyiben a cég építési tevékenységet végez, a megfelelő FMV-t meg kell bíznia, vagy eleve olyan építésvezetőt kell alkalmaznia, aki saját maga rendelkezik FMV képesítéssel.

  10. Mit csinál az FMV? Mivel ő a nevesített és szakképzett felelős vezető ember az építkezésen, ő felel a munkabiztonságért, a tervszerű kivitelezésért, ő irányítja a munkát, olvassa a tervet. Ha a műszaki ellenőr a vállalkozóval szakmai egyeztetést folytat, azt a felelős műszaki vezetővel kell(ene) elsősorban tennie.

  11. A megbízott FMV is folyamatosan jelen van az építkezésen? Sajnos jellemzően nem, hanem hallgatólagosan átruházza a felelősséget, az irányítást egy olyan emberre, aki ténylegesen az irányítást végzi. Ez a gyakorlatban sokszor  a szakmagyakorló egyéni vállakozó, a megbízó cég építésvezetője, egy jókiállású  gyakorlott építőipari szakmunkás, vagy egy gyakorlott, de egyáltalán nem szakmabeli vállalkozó.

  12. Ki felelős vezető, ha nincs jelen éppen az FMV? Mindig és minden esetben a felelős műszaki vezető az, aki az építést jogi szempontból vezeti. He ezzel tisztában lennének az FMV-k, akkor akárkinek nem is vállalnának ilyen szolgáltatást. Építési hiba, probléma esetén az FMV-t igenis elő veheti a Megrendelő, ha észrevétele van. Az operatív vezetést lehet, hogy  a megrendelővel szerződött egyéni vállakozó, vagy cég képviselője, vezetője, tulajdonosa végzi, de pl egy hatósági ellenőrzés során minden esetben  jelen kell legyen az FMV, aki az eddig elkészült műért helytáll.

  13. Miről kell nyilatkoznia az FMV-nek az építkezés végén? Most éppen egy 11 pontos nyilatkozatot kell tennie az építkezés befejezésekor. Ebben  a terv szerinti kivitelezésről, az épület rendeltetésszerű használhatóságáról, a hulladékok szakszerű kezeléséről tesz nyilatkozatot a felelős műszaki vezető.

    fmv_lista.jpg

  14. Szakszerűtlen kivitelezés esetén az FMV vagy az ő megbízója felel a hatóságok felé? A hatóság egyértelműen a felelős műszaki vezetőt vonja felelősségre, rajta kéri számon a hiányosságokat. Ezen túlmenően magát a Kivitelezőt is bírságolhatják, kötelezhetik a törvényes, vagy terv szerinti állapot helyreállítására. Amennyiben a megrendelő köteles műszaki ellenőrt alkalmazni, úgy a műszaki ellenőr felelőssége is felmerülhet.

  15. Hibás kivitelezés, vagy bármilyen nem szerződésszerű magatartás esetén az FMV-t vagy a kivitelezőt kell az építtető Megrendelőnek keresnie? Szerződéses viszonyban a kivitelezővel áll a megrendelő, így hozzá kell fordulnia. A vállakozó a vállakozási szerződésben foglaltak szerint kell hogy jótálljon. Ugyanakkor a felelős műszaki vezető is helyt kell álljon, akár anyagilag is!

  16. Hibás kivitelezés esetén van-e anyagi felelőssége az FMV-nek az építtető felé? Igen, van, különösen, ha a kivitelező cég már nem elérhető, megszűnt, stb. Ilyen esetben az FMV felelőssége még anyagi értelemben is felmerül, hiszen az ő irányítása alatt történt a hibás kivitelezés. Nem szerencsés ilyen esetben arra hivatkozni, hogy ez egy “névleges FMV” tevékenység volt.

  17. Az FMV-nek a megbízó cég, vagy egyéni vállalkozó felé van-e anyagi felelőssége? Igen, méghozzá nem is kicsi! Hiszen a műről ő nyilatkozik FMV-ként az építkezés befejezésekor, hogy  a “terveknek megfelelő, és rendeltetésszerű használatra alkalmas”. Ehhez ismernie kell az összes tervet, csomópontot, és végig kell(ene) követnie a kivitelezést. Ha ezt nem teszi, felelőtlenül nyilatkozik.

  18. Normális -e ez a jelenlegi gyakorlat? Magánvéleményem , hogy nem! Túl magas a követelményszint, hogy valaki hivatalosan felelősséget vállalasson a munkájáért, és valójában csak papírgyártás folyik! Legalább korlátozott szintű FMV jogosultsághoz kellene engedni a szakembereket, akik kellő gyakorlattal, és igazolható szakmai előélettel rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan a műszaki ellenőrzésre nagyobb hangsúlyt fektetnék, mert a műszaki ellenőr időszakos látogatása, és a kivitelező felelős  jelenléte folyamatos jogszerű felelősségvállalást tenne lehetővé.

  19. Ha nincs a kivitelezőnek FMV-je, az építtető megbízhatja-e közvetlenül az FMV-t? Semmiképpen, még ha sok évtizeddel ezelőtt ez is volt a gyakorlat.

  20. A felelős műszaki vezető lehet a műszaki ellenőr? Egyazon építkezésen biztosan nem, mert ez összeférhetetlenséget jelent. Azért, mert műszaki ellenőrként saját magát kellene ellenőriznie! A műszaki ellenőr tevékenységéről itt lehet olvasni.

Szólj hozzá!

Címkék: jogszabály építkezés felelős kivitelezés építtető műszaki vezető


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr715511412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása