HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.10.03. 17:35 Mesterünk

Passzívház elmélet a családi ház építésben

 Avagy amit a Passzív házról tanultam

 

Senkit nem kell, hogy érdekeljen az , hogy egy építész ,aki családi ház kivitelezéssel foglalkozik, egyszer csak el kezd foglalkozni a passzív házakkal. Ezt azért írom le, mindjárt most, hogy ez a cikk nem a passzív házak ellen vagy mellett akar szólni, hanem egyszerűen arról, hogy milyen élményeink lehetnek akkor, ha egy teljesen új dologgal elkezdünk ismerkedni, példának okáért most a passzív házzal.

Mint minden új dolog esetében , itt is vannak elhivatott vallásos követők, és hivatalból ellenkező kétkedők.  

Nagyon sok dolgot kétkedéssel fogadott már az emberiség, de ahhoz képest egészen megbarátkoztunk velük.

Gondolhatunk a vasútra, vagy akár a telefonra. Az informatika és a vasút a fenntartható fejlődés szűk kereteit sem feszítik szét, szemben az autóval, amelyről látjuk, hogy napjai meg vannak számlálva ebben a formában.  Ha a kínaiak és az indiaiak autóba ülnek, a szamárfogat is felértékelődik Európában.

Tehát a passzív házon nagyon is el kell gondolkozni, akkor is, ha most ugyan  nem létkérdés.

 A fosszilis energiahordozók fogyásával létkérdéssé fog válni az alacsony energiafelhasználás az élet minden területén.

 

Állítás 1.: -A passzívház rengeteg kompromisszumot követel meg.

Fotó:koos.hu

Ki mondta ezt? Lehet így megközelíteni a kérdést, de jól tudjuk, az élet minden területén állíthatunk fel célszerűségi, fontossági sorrendet. A passzív háznál előkelő helyen szerepel a gazdaságos üzemeltetés, azaz a kis energiafelhasználás. Ha jobban beleássuk magunkat, akkor kiderül, hogy a kellemes lakókörnyezet ugyanilyen fontos egy passzívház tervezésénél.Különben miért lenne a passzív házban precízen szabályozott szellőzés, vagy miért tervezzük meg az árnyékolást gondos alapossággal?

Állítás 2.: -A passzívházban nincs fűtés.

 


Ez talán a legnagyobb tévhit! Ha semmi energiavesztesége sem lenne egy háznak, akkor is kinyitnánk az ajtót, amikor bemegyünk, máris kell pótolni a hőt. Tehát valamivel fűteni kell! A napsugárzást fűtésnek tekinthetjük? Hát persze! De ne csak a napra építsünk, hanem vegyük figyelembe azt is, hogy a bevezetett friss levegőt is felmelegíthetjük. Vegyük figyelembe, hogy az elhasznált levegőből kinyerhetjük a hőt, amit eddig az ablakon engedtünk ki. És ha mindez kevés lenne, akár fűtést is szerelhetünk a passzív házba. Ez még mindig passzív ház! Mi az, amit biztosan nem léphetünk túl? Van egy konkrét szám, a 15Kwh a lakás egy négyzetméterére és egy évre vonatkozóan. Ezt az energiafelhasználást nem léphetjük túl. Hogy mennyi ez valójában? Egy nagyon durva megközelítéssel mondhatnánk azt, hogy egy 100 wattos izzólámpával fűtjük a lakás egy négyzetméternyi alapterületét, százötven napon át. Szóval, nem sok. Hogy ezt az energiát az előmelegített levegővel, gázkazánnal, vagy radiátorral oldjuk meg, az már ránk van bízva!

Állítás 3.: -A passzívház egy inkubátor.

Ez egy gyakori  vélekedés a passzívházakkal kapcsolatban. Be van zárva a passzív ház lakója egy burokba! Az, hogy a passzív ház tervezés során az egyik  legfontosabb feladat a napsütés biztosítása, szerintem ellentmond a bezártsággal. Egy passzívházban egész nap folyamatosan biztosított a friss levegő ellátás egy méretezett szellőztető berendezéssel, ami szintén kellemesebb a csak  alkalomszerűen kinyitott ablaknál. A legfontosabb érv a  friss levegő gépi bevezetésnél az, hogy a feldúsult széndioxidot már csak akkor vesszük észre, mikor ásítozunk, elfáradunk, és a  fejünk fáj. A szellőző viszont folyamatos , friss levegőt biztosít.

Állítás 4.: -A passzívház sokkal drágább.

Erről most nem nyilatkoznék, mert  személyesen nem végeztem még ellenőrző számítást. Azt viszont mindenképpen leszögezném, egy alaposan megépített épület mindig drágább, mint a slendriánul összedobált épület. Ez persze az építés pillanatában igaz! Egy jól megépített épület a magasabb építési költséget visszahozza az első tíz évben egészen biztosan, utána pedig tiszta nyereséget jelent a minőségi családi ház. Az eladásról pedig ne is beszéljünk, mert egy hozzáértő kendőzetlenül fog beszélni a lehetséges vevőknek épületünk erényeiről, de hibáiról is!

Legközelebb a passzív ház tervezéséről fogok írni!

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr263275756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása