HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.10.13. 10:00 Mesterünk

Ki kicsoda az építkezésen? 1. Az építésfelügyelő

 Ki kicsoda? 1. Az építésfelügyelő

 

Az építésfelügyelővel kezdem sorozatomat, mert eddig róluk keveset lehetett hallani, újabban azonban családi ház építkezésen is egyre sűrűbben találkozhatunk velük.

Kik ők valójában?

Kormányhivatalnokok, építőipari felsőfokú végzettséggel és államigazgatási képzéssel felvértezve.

Kinek a megbízásából dolgoznak az építésfelügyelők?

A Megyei Kormányhivatalok kötelékében, kormányhivatalnokként a Kormány  építéssel, kivitelezéssel kapcsolatos rendeleteinek betartását ellenőrzik, mint építésfelügyelő.

Hol találkozhatunk velük?

A Kormányhivatalok irodáiban lehet őket elérni, ügyfélfogadási időben, illetve akár egy családi ház építkezésen, kivitelezés közben.

Mikor kell kapcsolatba lépni az építésfelügyelőkkel?

Az építkezés kezdésekor biztosan, mert be kell jelenteni a családi ház kivitelezés, és minden más építési engedély köteles kivitelezés megkezdését a rendszeresített nyomtatványon, személyesen vagy levélben.

Még nem jogerős az építési engedély, bejelenthetem az építkezés megkezdését?

 

Csak jogerős építési engedély birtokában lehet bejelentést tenni, és elkezdeni az építkezést.Más szabályozás vonatkozik az 50 millió forint alatti illetve az azt meghaladó építkezésekre, bejelentés szempontjából is!

 

 

 Mikor és hogyan ellenőriznek egy családi ház kivitelezésén?

Általában egy levelet küldenek ki a tulajdonosnak, építtetőnek, az ellenőrzés tárgyát megjelölve. Rendszerint egy héttel az ellenőrzés előtt.

Az építés helyszínén megtekintik az épület és  a kivitelezés pillanatnyi állapotát, összevetik a tervekkel, építési naplóval. Ellenőrzik a terveket, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályoknak. Például  a tervező rendelkezik-e megfelelő tervezési jogosultsággal?  Ellenőrzik, hogy  a szükséges kiviteli tervek rendelkezésre állnak-e? Be kell mutatni a műszaki ellenőrrel, a kivitelezőkkel,  a tervezőkkel kötött szerződéseket, és igazolni kell a kivitelezők szakmai jogosultságát. Igazolni kell a beépített termékek minőségét műbizonylatokkal.

Hogyan zajlik az építésfelügyeleti ellenőrzés?

Ha  az engedélyezési,  a kiviteli tervek, és az építkezés összhangban vannak, akkor részben fellélegezhetünk. Sajnos, vannak rossz példák!

Ezt követően egy elektronikus kérdőívet tölt ki az építésfelügyelő,  ahol a fontos témaköröket igen-nem feleletválasztással, adatok megadásával kell ellenőriznie. Nem a pillanatnyi ötletelésén múlik, mit ellenőriz.

Kisebb hiányosságok esetén, mint pl. egy kamarai regisztrációt igazoló dokumentum nincs a helyszínen, lehetséges a hiánypótlás.

Ha egy kiviteli terv hiányos, vagy esetleg nincs, akkor az már nagyobb baj, akkor bírság várható, amire szintén szabályok vonatkoznak, nem egyéni elbíráláson múlik.

 

Hogyan zárul az építésfelügyeleti ellenőrzés?

A helyszínen egy jegyzőkönyvet nyomtatnak, mely alapvetően háromféleképpen zárulhat. Jó esetben minden rendben van, és akkor nincs más teendő. Elképzelhető a hiánypótlás, amikor a hiányzó dokumentumokat  egy adott határidőig kell bemutatni. A harmadik, szomorú eset, amikor bírság kiszabására kerül sor egy, vagy több nagyobb hiányosság miatt. Ekkor az építkezés leállítása, vagy egyéb szankció is előfordulhat.

Hiányosság esetén kit bírságol az építésfelügyelet?

Az építkezés azon résztvevőit, akik abban a témában felelősek. Vegyünk egy egyszerű esetet:Az építési napló vezetése hiányos, egy hónapja nem történt bejegyzés. Ezért felelős a felelős műszaki vezető, de akár  a műszaki ellenőr is. A tulajdonos ebben az esetben nem felel.

Egy cifrább eset, ha nincs a tetőszerkezetről kiviteli terv. Megjegyzem, ma már szinte minden ács tetőszerkezet abba a kategóriába esik, ahogy szükséges a kiviteli terv! Ekkor a felelős műszaki vezető, a kivitelező vállalkozó, a műszaki ellenőr, de akár a tulajdonos is kaphat bírságot, hiszen alapdokumentum hiányzik. Természetesen a műszaki ellenőr is felel ebben az esetben. A tulajdonos bizony pácba kerülhet, hiszen szakemberek veszik körül, és akár ő is kaphat bírságot.

Kitől lehet segítséget kérni?

Az építésfelügyelőktől a kormányhivatalban, egy felkészült tervezőtől, vagy kivitelezőtől.

Célszerű elolvasni a jogszabályt is, mert ez az írás sem teljeskörű, alapvetően csak a saját, körülbelül 6-8 ellenőrzés tapasztalatára épül.

Hol lehet tájékozódni , hogy pontosan mit ír a jogszabály?

Az érvényes jogszabály, mely a kivitelezésre, a tervek tartalmára vonatkozik itt található:

191/209 (IX.15.) Korm .rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről

Fő címek a rendeletből:

·        Építőipari kivitelezési tevékenység

·        Építőipari kivitelezési tevékenység résztvevői

·        Kivitelezési tervdokumentáció, annak tartalma, mikor szükséges

·        Az építési napló, a vezetés szabályai

·        Építkezés kezdés, befejezés, a szükséges teendők

·        Melléklet a tervek részletes tartalmáról, a hulladékkezelésről, az építési és  a felmérési naplóról

Ez a jogszabály természetesen azokra a kivitelezésekre vonatkozik, melyek a jogszabály keletkezése után kaptak jogerős építési engedélyt!

Ha tetszett az írás, írjon nekem!  cegvezeto@mesterunk.hu


 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bejelentés ház építkezés kezdés építés ellenőrzés kivitelezés kormányhivatal családi ház építésfelügyelet építésfelügyelő építésfelügyeleti


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr273299346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása