HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2014.06.21. 10:50 Mesterünk

Biztosan huzatos házat szeretne?

Nehezen hinné, hogy valaki ilyet szeretne, ugye?szélzsák.jpg Pedig naponta hallom, hogy ez nem fontos azoknak, akik nem elég tájékozottak. De kiknek fontos ez? Azoknak, akik nem akarják az utcát fűteni, és nem akarnak fázni a meleg lakásban. Hogyan lehetséges ez?

Hiába van meleg a lakásban, ha közben ellenőrizetlenül mozog a levegő.

 A termosztát már 23 fokon áll, és mégis fázik? Igen, lehet, hogy az ellenőrizetlen légcsere, huzat, másnéven infiltráció olyan mértékű, hogy hiába fűt, a meleg az utcán lesz igen hamar.

 

Nem írnám ezt a blogot, ha nem tudnánk a megoldást. A megoldás a légtömörség-mérés. Ugyanis a meleg bentmarad, ha levegő nem szökik az épületből!

Hol szökik el a meleg levegő, és hol ömlik be  a hideg?

 

Az ablakok beépítése mentén, a pontatlan gumitömítés mellett, a villanyszerelési dobozokon és csöveken, a fóliák összeeresztése mentén, a kimaradt vakolatoknál, a kéményáttörésnél, a redőnyszekrénynél, ha csak a legfontosabbakat vesszük. Elkeserítő, hogy ennyi hibalehetőség van! Éppen ezért, jobb, ha lebeszéljük az építtetőt, és az építtető is lebeszéli magát a légtömör épület építéséről, és megspórolja magának ezt a macerát.

Én mégis azt gondolom, hogy jobb a huzatmentes, légtömör otthon. Ha friss levegőt szeretnénk, kinyitjuk az ablakot! Ennek meg van az az előnye, hogy ha már felfrissült a levegő, becsukhatjuk az ablakot. Hogy ablakszellőztetés esetén éjjel kettőkor mitől lesz friss levegő a hálószobában, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy egy szellőztetőrendszer egész nap friss levegőt biztosít a légtömör házban is.

IMG_2688.JPGEzen a képen a mérés látható.

De hogyan lesz légtömör a ház? Először is meg kell tervezni. Nem elég nagyon akarni, és nem elég ezt egy szerződésben kikötni. Egy jogász gondolhatja azt, hogy ez egy alpont lesz egy szerződésben, de amikor egy megyei épitészkamara többszáz fős tagságából egy tucatot érdekel a téma, el lehet képzelni, valójában hányan értenek hozzá.

Az az épület lesz légtömör a valóságban, amelyik  már a terveken is az!

 

Tehát kell egy jó terv, egy jó szerződés, amiben a résztvevők elköteleződnek a légtömörség, mint cél mellett. Ezek után kellenek megfelelő anyagok, melyekkel valóban légtömör lesz a megtervezett szerkezet. Nem árt, ha van tapasztalat, mert az első ellenőrző Blower – Door légtömörség mérésig rengeteg munkaművelet van, megannyi hibalehetőséggel. Mi történik, ha az épület mégsem lesz légtömör? Ekkor jön jól a rutin, hogy a megfelelő korrekciókat el tudjuk végezni. Methogy a cél, az bizony nem kicsi!

Óránként legfeljebb 0,6 lehet a légcsere, azaz az épület légtérfogatának 60%-a cserélődhet ki.

 

Ezért meg kell dolgozni. Hogy ezt hogyan lehet megcsinálni? Egyre jobban! Az első épületünkél 1,8-as értéket mértünk először, majd a korrekciók után sikerült leszorítani 0,6-os értékre. A második épületünknél, tanulva a korábbiakból, az első mérés már 0,63-as értéket adott. Majdnem jó! Egy kicsit rá kellett gyúrni, és a következő mérés  0,55-os Blower Door teszt értéke a 0,6-os légtömörségi küszöbérték alá került. A cél az, hogy minden épületünk elérje ezt a szintet.

 

Az Ön épülete huzatos lesz, vagy már van légtömörségi célja?

 

Tudva azt, hogy mennyire szigorú egy ilyen légtömörség mérés, megértem, hogy ettől igyekeznek távol tartani magukat a kollégák és az óvatos építtetők. Én mégis jó dolognak tartom a magam részéről, mert itt egyértelműen kiderül, hogy hogyan is dolgoztunk. Két hitelesített Blower- Door után nem aggódom! Szerencsére a megfontolt építtetőim is így gondolják, és légtömör épületet építtetnek!

Ha nem szeretne huzatos házat, akkor Blower –Door légtömörség ellenőrzött épületet építsen!

Szólj hozzá!

Címkék: huzat légtömörség A+ Blower-Door


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr956395335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása