HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.12.05. 22:40 Mesterünk

Nyílászáró választás-nem lehet róla eleget beszélni!

 „Ablakomba, ablakomba besütött a holdvilág…”

 

Ha a Holdban szeretnék gyönyörködni, hamar megakadályoznának az élvezetben jégcsappá vált ujjaim. Nincs ennél rosszabb nekem, a Nyár gyermekének. A forró radiátor ellenére megcsap a hűvös légáramlat is. Az ablak és az erkélyajtó szinte ontja rám a hideget. Visszamenekülök vastag takaróim mozdulatlanságába.

 

Városunkban zajlanak a panelprogramok, amelyek keretében a nyílászárókat is lecserélik. A régebbi családi házakba új ablakokat tesznek be, és látom, hogy új családi házak épülnek modern ablakokkal.

Mi alapján választják ki a beépítendő nyílászárókat? A panellakók kénytelenek rábízni magukat a döntéshozókra, kapnak amilyet kapnak. A családi házban lakók vagy családi házat építeni szándékozók maguk dönthetnek a kérdésről, ráadásul szakember segítségét is igénybe vehetik.

 

Ma könnyen elérhető ajánlatok hada kering az interneten. Ezeket böngészve egy laikus hamar elveszve találja magát és az átverések céltáblájává válik. Lehet, hogy nagyon alacsony áron kapunk egy ajánlatot, de ezzel legyünk óvatosak! Körültekintően vizsgáljuk meg a kínált minőséget is! Attól, hogy szupernek találunk egy lehetőséget, még nem kell sajnálnunk az időt, hogy megvizsgáljuk a többit is. Azt sem tartom butaságnak, ha a netes fórumokon utánajárunk mások tapasztalatainak az egyes cégekkel és márkákkal kapcsolatban.

szakértő(1).jpgVéleményem szerint a legbiztonságosabb módszer, ha átbeszéljük a kérdést egy hozzáértő és tapasztalt szakemberrel. Egy igazán jó szakember gondos és hosszas keresgélés, folyamatos ellenőrzés mellett választotta ki partnereit, akiktől rendeli a nyílászárókat és azokat is, akik beépítik.

 

Egy ablaknak többet kell nyújtania, mint az énekben:

 

„Ha én ablak volnék, akkora nagy lennék,
Hogy az egész világ láthatóvá váljék,
Megértő szemekkel átnéznének rajtam,
Akkor lennék boldog, ha már mindent megmutattam.”

 

Megtudtam, hogy nagyon fontos tényező a hőátbocsátási érték (jelölése: U). Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, így eképp fordítottam le magamnak: annak a mértéke, hogy mennyi hőt enged ki az ablak egy óra alatt .. Ahogy olvasgattam azt is sikerült megértenem, hogy sok ajánlatban csak az üvegezés hőátbocsátási értékét adják meg, ami nem egyenlő az ablak hőátbocsátási értékével, mivel a tokszerkezetet nem veszik bele. Teszik ezt azért, mert lényegesen jobb az üvegezés U értéke, mint a tokszerkezettel együttvéve az egész nyílászáróé. És itt már le is lepleztünk egy csalást. Sok ajánlatban így adják meg ezt az értéket vagy meg sem említik,helyette kamrákról és származási helyről beszélnek. Pedig a fontos, hogy hideg télen se fázzunk az ablak előtt

 

Az építészeknek rengeteg jó és rossz tapasztalata van nyílászárókkal kapcsolatban, akár a gyártót, akár a kivitelezést tekintjük. Ez a tapasztalat magabiztosabbá teszi mozgásukat a nyílászárók piacán, jobb ha rájuk támaszkodunk a kérdésben. Érdemes értékszemléletűen vizsgálni a kérdést, nem elsősorban az ár szempontjából. Ha minőséget választ (Uw= 0,8 érték már nagyon jónak számít), lehet, hogy nagyobb a befektetés, de jobban és hamarabb meg is térül. De azt is meg kell vizsgálni, hogy  a megadott értékek valósak –e, és bármikor tudja-e azt produkálni a gyártó.

 

Végül egy saját történet:Szüleim családi házban élnek és nyílászáró cseréjüknél ismerős ajánlására választottak nyílászáró gyártót, aki elkészítette és be is építette az ablakokat. Ma már a műanyag ablakok minőségi fölényét hirdetik mindenütt a faablakokéval szemben. Szüleim mégis fanyílászárót kértek. Érezni lehet, ahogy bejön a hideg. Az ablakkilincsek szorulnak, nehezen nyílnak-záródnak. Az ablakos ígérte, orvosolja a hibát, de azóta sem látták.

 

Arról álmodom, hogy egyszer végre nem fázok az otthonomban- még télen sem. Biztosan szakemberre fogom bízni, hogy segítsen a választásban!

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr483441223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása