HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.01.29. 15:39 Mesterünk

Bejött a ház az ablakon

 Úgy látszik, semmi különös nem kell már ahhoz, hogy egy tető beomoljon. Egy belgiumban történt  tetőomlás megdöbbentő aktualitást ad tavaly év végi blogbejegyzésemnek. Az éjféli miséről  kivonuló kétszás fős tömeg  után omlott be egy templomtető .

Mégis, hogyan létezik az, hogy egy hetvenéves épület tetőszerkezete csak úgy beomlik? Gondolhatnánk, hetven év nagy idő! Valóban az, hiszen akkoriban az óceánon még hajóval keltek át, és a lovaskocsi sem turistalátványosság volt. Egy épület, különösen egy középület tetőszerkezetének hetven év meg sem kottyanhat. Mi volt a végzetes dolog,a mi ide vezetett? Azt gondolom, talán  a szakértői vizsgálat sem fog egyértelmű válaszokat adni. Mindenesetre kíváncsian várom és igyekszem majd itt beszámolni róla! Addig is, vegyünk sorra  lehetséges okot. Ott keresném a megoldást, hogy hetven évig mégiscsak jó volt ez a tető! Mi rendkívüli dolog történhetett most, ami egy ilyen rohamos tönkremenetelt okozott? Például az, hogy 46 év után ez volt az első fehér karácsony. Ezen a tetőn is olyan hómennyiség halmozódhatott fel, ami lehet, hogy már volt ezen a tetőn, de most, a viharos széllel tetézve már katasztrófát okozott. Mi lehet a tanulság? Az semmiképpen sem, hogy költözzünk szalmakunyhóba! Ez nem vicc, a cunamik sújtotta vidékek nem véletlenül alkalmazzák a könnyen újraépíthető, és biztonságos épületeket és természetes anyagokat. Arra viszont oda kell figyelnünk, hogy  az elmúlt évek mulasztásait nem szabad megismételni. A hasonló időjárási szélsőségek egyre gyakoribbak lehetnek. A válság előtti évek gyakorlatát el kell örökre felejteni, amikor befektetőnek nevezett személyek, a profit bűvöletében olyan megoldásokat alkalmaztak, hogy már építés közben az összedőlés fenyegette a szupermarket tetőszerkezetét. Nem a levegőbe beszélek, mert fotóim vannak róla!  Komolyan kell venni a szakmai tapasztalattal rendelkező mérnökök javaslatait, mert lehet, hogy azok a meteorológiai terhek, amik korábban százévente fordultak elő, most gyakoribbak lesznek.

Ezek a hibák nem azonnal derülnek ki, és a felelőtlenség lehet, hogy egy darabig a hazardírozókat igazolja. Talán emlékszünk még arra, amikor Moszkvában, 2004-ben beomlott egy 2002-ben épült élményfürdő.

Eltelt négy év,és  egy 1975-ben épült piac teteje szakadt be. Mindkettő télen, havas időben  történt.

Sajátos módon a tervező, vagy a tervező iroda azonos volt!Természetesen nem zárható ki az üzemeltetői hiba, de mintha alátámasztva látnám azt a vélekedésemet, hogy a beruházói kockáztatás az elviselhetőnél nagyobb méreteket öltene. Gondoljuk át, kire bízzuk vagyonunkat és életünket! Mit tegyenek azok, akik már egy meglevő épület fenntartásáért felelősek? Adott esetben mérlegeljék azt, hogy az épület használatát korlátozzák. Azaz, nem mennek be olyan épületbe, aminek tetején a megszokottnál jelentősen több hó van! Megoldás lehet az is, hogy még a téli zord idő beállta előtt biztosítják a hóletakarítás lehetőségét, akár alpinisták bevonásával is. Rengeteg munka, lehet, hogy felesleges, de itt egy tömegkatasztrófát csak a Gondviselésnek köszönhetően úsztak meg, a közel egymilliárdos kárról nem beszélve. A biztosító ugyanis a tragédia után egy héttel 3 millió euró kifizetéséről nyilatkozott. Ez már egy másik történet lenne…

Friss : Mire a cikkel végeztem, megérkezett Szentpétervárról a legújabb tetőomlásos hír. Egy szupermarket teteje omlott be. A tragédia egy ember halálával és 14 sérülésével járt. Részvétem az áldozatoknak. A tetőn egyébként alpinisták dolgoztak.

 Ez egy érdekes gondolatot vet fel, amiről itt és most nem akarok írni, de visszatérek még a télen erre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa mérnök túlterhelés meteorológiai hóteher térlefedés tetőomlás


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr672623296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása