HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2010.07.23. 22:15 Mesterünk

Porhó elleni fólia

  A kutyám is alig bújt elő a bokrok hűvöséből, és a labdáját is tisztességből hozta csak elő. Rámnézett, és azt üzente a szeme: Ezt a focizást nem gondoltam komolyan! Ezeket a sorokat egy júliusi estén írom, egy olyan napon, mikor az átlaghőmérséklet is magasabb volt, mint egy átlagos nyári napon. 

De mit kellene tenni egy ilyen forró nyári napon, a porhó ellen? Néhány jégkockának is örülnék, nemhogy egy kis januári porhónak! Hát igen, ilyen a mi szakmánk, nyáron kell foglalkoznunk a porhóval, (és még mennyi minden mással)! 

Mindez egy épület bejárása kapcsán jutott eszembe, ahol bizony nem nagyon vették komolyan a porhelleni fólia kérdést. Igaz, ez az épület már húsz éve épült, és akkor még messze nem ismerték eléggé  a szaktársak ezeket a furcsa és ismeretlen anyagokat. Igaz, mit is csodálkozom, amikor  aminap kezembe került , egy  idei keltezésű kiviteli terv is csak annyit ír, hogy : egy réteg porhó elleni fólia.

Egy kicsit megdöbbentem ezen. Merthogy 1990-ben beépített valaki egy bitumenes csupaszlemezt ( bitumennel átitatott papír, a létező legegyszerűbb vízszigetelő anyag a múlt századból) a tetőtér rétegrendjébe,a cserepek alá, ellenléc nélkül (az a léc, ami lefogatja a tetőfóliát, és szellőző légrést biztosít a tetőcserepek alatt) az hiba, de talán nem bűn. Manapság viszont  ekkora lazasággal kezelni egy olyan szerkezeti elemet, amitől továbbra is azt várjuk, hogy ne engedje be a tetőszerkezetbe a porhavat,de nemcsak ezt, hanem azt is,hogy  a viharos szél esetén a cserép alá került csapadékot elvezesse , ugyanakkor télen engedje ki a szerkezetben felgyűlő párát, nyáron pedig verje vissza az átmelegedett  cserepek forróságát? Na nee....

Mára a porhó elleni fólia ugyanis régi nevével ellentétben egyáltalán nem csak a porhó ellen védi a gondos gazdát. Azért nem csak a porhó ellen, mert egy jó tetőfólia szélén ragasztócsík van, és összeragasztgatva a soron következő sávokat, egy szélzáró réteg jön létre. De mi lesz a párával? Egy membrán rendszerű fólia átengedi a párát, mint egy jó sportruházat! Ezek után még mindíg nincs vége  a feladatoknak, ugyanis a nyári meleget nem elég a klímaberendezésre bízni. Egy jó tetőfólia -akár egy titánbevonat segítségével -a napsugárzás javát vissza tudja verni.

Így lett a jó öreg porhó elleni fóliánkból, ami régen akár egy csupaszlemez volt, egy többfunkciós, különleges anyag. Ha nem csak a porhavat szeretnénk kívül tudni a házon, akkor érdemes elgondolkozni az alkalmazásán. Aki nem hiszi, járjon utána! Szeretettel várom abban a tetőtérben, ahol nyáron  hűvös, télen pedig meleg van!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: meleg fólia tetőtér reflexiós dörken fólia titánbevonat


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr792171934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása