HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2013.08.11. 19:55 Mesterünk

Ne féljünk az „ e” építési építési naplótól!

...inkább tanuljuk meg minél előbb hatékonyan használni!

 

 

A közelmúltban volt szerencsém részt venni egy kétnapos képzésen, ahol a rettegett „e”  építési naplóval ismerkedhettünk meg. Két nap alatt nagyjából megismerhettük hogyan működik, és hogy tulajdonképpen mire is való.

 

A cél az volt, hogy akik ezen a képzésen részt vesznek, a későbbiekben másoknak is megtanítsák az e napló használatát.

 

Nem is erről akarok írni!

Sokkal inkább arról írnék, hogy nagyon határozott a szándék, hogy október 1.-én valóban elindítják az "e"-naplót.

Látva az útdíj rendszer példáját, de azzal nem összehasonlítva, biztosak lehetünk benne, mindenképpen el fog indulni az e napló.A kérdés az lesz, ki mekkora előnnyel rendelkezik a bevezetéskor, ki mennyire ismeri már a a rendszert.

papírnapló.jpgrövidesen ez már a múlt része lesz!

1

1

1

1

Kibúvót jelenthet az előbb megnyitott építési napló, de már két hónap sincs, és csak az e napló marad!

 

Ha pedig elindul az e építési napló, nézzük onnan, mégis mi jó lehet ebben?

 

Mivel elektronikus, és központi adattároláson alapul, nem fog elveszni. Legalábbis nem olyan könnyen, ahogy egy papír alapú napló.

 

A nap 24 órájában hozzáférhető, bárhonnan. DE! Csak annak, aki jogosult!

 

Ügyfélkapus azonosítóval férhetnek hozzá ahhoz az e naplóhoz a jogosultak, akik  a napló megnyitásakor, vagy később arra fel lettek jogosítva.

 

Az építtető bárhonnan elolvashatja a napi bejegyzéseket, megnézheti, mit írt bele a kivitelező, mit reagált a műszaki ellenőr.

 

A "e" építési napló kezelése nem bonyolultabb, mint egy email fiók kezelése!

Ezt határozottan állítom. A műszaki ellenőröknek van kicsit több feladata van az e építési  napló megnyitásakor, de ők rövidesen képzéseken vehetnek részt, és állítom, egy nap alatt meg lehet tanulni.

 

A naplóba be lehet csatolni a különféle fontos dokumentumokat. Így ezek ott lesznek, nem kallódnak el. Például egy nyomáspróba jegyzőkönyvet, vagy akár egy fotódokumentációt egy vasszerelésről. Azt hiszem, későbbi bírósági vitákat csírájában folyt el egy jól elkészített teljesítésigazolás, a becsatolt fotódokumentációval.

e napló.JPGÍgy néz ki egy napi jelentés az "e" építési naplóban.

A rendszert fejlesztik, és a tervek között van a mobil alkalmazások kialakítása is. Ennek késlekedését hiányosságnak kell tartsam, ugyanis manapság már temérdek okostelefon van. Egy okostelefonnal készített fotó akár azonnal csatolható lenne a naplóhoz, eseti bejegyzéssel kiegészítve.

 

Ami elengedhetetlen lesz, az a következő:

 

  • Egy jó és üzembiztos mailcím, amit bárhonnan, akár okostelefonról, vagy idegen számítógépről is el tud érni. Akinek nincs jól bevált, napi használatú(!) mailcíme, annak a Gmail renszerében javaslom, hogy regisztráljon egy mailcímet. Ez olyan elengedhetetlen lesz,mint az, hogy golyóstoll, papír és ceruza van egy értelmiségi embernél.
  • Ügyfélkapus belépés lehetősége, . (már itt szükség lesz az email címre!) melyet a kormányablakoknál lehet igényelni. Építészeknek felelős műszaki vezetőknek, és építtetőknek mindenképpen. Akinek tervező, kivitelező, műszaki lebonyolító cége van, annak a cég részére is célszerű kérni belépő kódot!
  • Egy bármilyen, internetképes számítógép szükséges , ami napi használatra alkalmas, és kéznél van. Tulajdonképpen nincsenek nagy igények a géppel kapcsolatban, mert az "e" napló nem nagy gépigényű valami. Nem kell feltétlenül az építkezésen és azonnal vezetni, azonban  tárgynapi bejegyzéseket még aznap meg kell tenni. Ehhez egy asztali gép is megfelelő. Eseti jelleggel , 3 napon belül visszamenőlegesen is lehet adatokat feltölteni a naplóba, úgy, hogy ennek nyoma marad a naplóban.

 

Tehát összefoglalva, 3 teendő gyorsan elintézendő, ha nem akarunk elakadni az október elsejei naplóbevezetéskor:

 

  1. ügyfékapus regisztráció
  2. emailcím regisztrálása
  3. számítógép beüzemelés, internetkapcsolat biztosítása

 

Ha valakinek mindez megvan, akkor az  "e" építésügy oldalt célszerű figyelnie, és résen lenni, hogy egy adódó tanfolyamra mielőbb beiratkozzon!

 

Következő blogbejegyzésemben arról írok, hogy miben hasonlít és miben különbözik az e napló a hagyományos , papír alapú naplóhoz képest!

Egy javaslat: Ha a neten rá akarnak keresni az "e" építési napló kifejezésre, akkor pontosan azt írják be, mert az iskolák már lefoglalták az "e" napló kifejezést. Így nagyságrenddel több releváns  találat érhető el az "e" építési naplóra!

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr465456402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása