HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.11.27. 20:00 Mesterünk

Ablak választás és az U érték

 Ablakot választani-de mégis hogyan?

 
Itt és most nem az esztétikai és építészeti szempontokat szeretném sorra venni, de az is megér egy külön posztot. Most azokba a műszaki fogalmakba szeretném bevezetni a kedves olvasót, amit úgy gondol hogy ismer, de egy rövid beszélgetés után bizony az erdőben érzi magát. Nem is csoda, hiszen akár a szakkereskedésekben, vagy akár szakembereknél sem tiszták ezek a fogalmak.
 
 
 
 
De mik is azok szakkifejezések, amit egy laikusnak is ismernie kell? Az ablak legfontosabb tulajdonságait leíró fizikai jellemzőket kell ismerni. Melyek ezek? Az egyik jellemző, a hőátbocsátási tényező az, hogy az ablak mennyi energiát enged ki a szabadba. A másik, a laikusok által egyelőre nem vizsgált, de nagyon fontos tulajdonság a napsütéssel, és a nap melegének beengedésével függ össze.
 

Nézzük először a hőátbocsátási tényezőt. Jelölése: ”U”

 
A hőátbocsátási tényező egy olyan mérőszám, ami azt mondja meg, hogy egy négyzetméter épületszerkezet mennyi hőt bocsát át egy óra alatt akkor, mikor a külső és belső hőmérséklet között 1 Kelvin fok különbség van. (A Kelvin fok ne zavarjon be, megegyezik 1C fok különbséggel).
Ez "U" érték segítségével kiszámolhatom, hogy mennyi hő távozik  azon az adott épületszerkezeten. Ez az érték egy adott szerkezeti vastagságra és adott anyag 1 négyzetméterére vonatkozik.
Tehát ha egy 30 cm vastag tégla falszerkezetem ”U” értéke 0,45 W/m2K, akkor egy 60cm vastagságú fal hőátbocsátása  (majdnem) 0,225 W/m2K lesz. Ha különböző anyagokból állítok össze egy szerkezetet, például egy réteges falat, vagy összeépítek egy ablakot, akkor a különböző anyagok vastagságából, felületi arányából és hőátbocsátási tényezőjéből ki tudom számítani az átlagos hőátbocsátási tényezőt. Ennek részleteibe nem mennék bele itt. Egy felkészült szakember ezt ki tudja számolni, ha megvannak a  hitelesített gyártói adatok.
 
Miután áttekintettük a hőtechnikai hátteret, nézzük meg konkrétan, mindez hogyan fest az ablakok esetében?
 

Honnan tudom meg az ablak ”U” értékét? De melyik ”U” értékét? Az üvegét? A tokszerkezetét?

 
Már láthatjuk, hogy az ablak U értéke nem lehet azonos az üvegezés ”U” értékével. Bevett szokás az üvegezés ”U” értékéről beszélni, ugyanis az egy látványosan jó érték lehet egy kész nyílászáróhoz képest.
Az is tény, hogy az üvegezés minőségét lehet látványosan változtatni, javítani. Ugyanakkor a tokszerkezet jelentősen befolyásolja a kész ablak U értékét. Fontos tényező az üvegezés távtartó szerkezete. Míg a hőszigetelő üvegezés megjelenésekor általános volt az alumínium távtartó, mára kerülendő lett, ugyanis jelentős vonalmenti hőhidat jelent az ablakszerkezeten, azaz a környező szerkezetekhez képest sokkal több hőt enged át. Mára műanyaggal vagy nemesacéllal helyettesítik, amiknek sokkal rosszabb a hővezetése, és így a hőátbocsátásuk is kisebb.
 

Új fogalmakat kell bevezetnünk a jelöléshez!

 
Az ablak Uw (U windows) értékét a fenti adatok ismertében számítással tudhatom meg. Azaz kell tudnom az üvegezés Ug (Uglas) értékét, a tokszerkezet U (Uframe) értékét, és az adott ablakon e kettő felületi arányát.
Azaz egy adott ablakgyár, azonos anyagokból eltérő U értékű ablakokat fog gyártani, ha az ablakok mérete eltérő! Azaz egy kisebb ablak, a nagyobb tokrészarány miatt nagyobb hőátbocsátással fog rendelkezni.
Ezért az a gyártó, aki az ablakokra Uw értéket megad, anélkül, hogy meg tudná adni a vonatkozó ablak méretét, fenntartásokkal kezelendő!! Ugyanis a szabvány szerint egy 120x150 cm-es ablakra kell az "U" értéket közölni.
 
Igazán komoly gyártók laboratóriumban vizsgáltatják be egy-egy terméküket, ahol minden egyes hatás egy műszeres mérésben feltárásra és beszámításra kerül. Ez lesz végül a bevizsgált ablakszerkezet hiteles Uw értéke.
 

Hogyan befolyásolja az "U" érték a választásunkat?

 
Amikor "U" érték alapján ablakot választunk, akkor arról döntünk, mennyi hő elszökését toleráljuk. Ez egy pénzügyi döntés, a jobb szerkezet nagyobb befektetést igényel, és ez egy bizonyos határig megtérülő befektetés.
Egy másik elhanyagolt szempont a hőkomfort kérdése. Egy nagy hőátbocsátású szerkezet előtt ülve érezhetjük a hideg felület sugárzását, különösen ha átellenben egy kandalló a meleget ontja. Ezt sugárzási asszimetriának nevezzük. A nyílászáró előtt lehűlő levegő a padló felé süllyedve huzathatás érzetét keltheti.
A passzívháztervezés körében van arra normatíva, hogy mikor nem érezzük meg az ablak hűtő hatását, azaz az emberi testre nem lesz kellemetlen hatása az ablaknak,  a leghidegebb télen sem. Ebben az esetben az egész szerkezetnek 0,8-as Uw értéket kell produkálnia. Ezt kevés gyártó meri vállalni, és igazoltan teljesíteni még kevesebb tudja. Ha megkérdezzük az árakat, látni fogjuk, ezeknek az értékeknek az elérése komoly pénzbe kerül.
Nem is javasolt egyes komponensek számszaki értékét prezstízsből hajszolni. A célszerűség azt kívánja, hogy egy megfelelő méretező programmal optimalizáljuk az összes épületszerkezet hőátbocsátását. Egy megfelelő méretezés után rendelkezésünkre áll az épület éves hővesztése, melyből kiszámolható az éves fűtési költség. Ennek ismeretében reális döntés hozható arról, hogy mekkora pluszbefektetést érdemes tennünk ablakvásárláskor.
Egy további szempont ahhoz, hogy miért nem szabad a műszaki paramétereket önmagában hajszolni. Ez az üvegezés napsugárzás átbocsátó képessége. Ugyanis minél jobban benntartaja a hőt az ablak üvegezése az épületben, annál kevésbé engedi be a napsugárzást a helyiségbe. Ez a téli napsütésből eredő nyereséget jelentősen csökkenti. Azaz, amit nyerünk a réven, veszítjük a vámon.
További tény, hogy a helyes beépítés elengedhetetlen az ablakszerkezet minőségének érvényesüléséhez. Egy nem megfelelő pozícióban beépített ablak sokkal rosszabb is lehet, mint azt a katalógusban előre jelezték.(szadai passzívház, építész :Szekér László
 

Összefoglalva,

Fontos az Uw érték, de nem mindegy, hogy végül mekkora nyílászárókat építünk be, mert az Uw értéket befolyásolja a tok és az üveg részaránya. Nem mindegy, hogy az ablak üvegezése mennyi fényt enged be a belső térbe, ugyanis a szoláris nyereség nem eshet áldozatul a hőszigetelőképességnek. Az ablak beépítési pozíciója, hőszigeteléshez való térbeli viszonya, a beépítés során történő tömítettség szintén olyan tényezők, amik nagyban befolyásolják a hőmegtartó képességet. Azaz  önmagában nem elég egy jó nyílászáró! Más megközelítésben egy jó minőségű, de nem elitkategóriás termékkel is elérhető jó eredmény, ha gondosan és előre megtervezetten építjük be!
Az épületszerkezetek értékelése során ismét emlékeztetnem kell arra, hogy a tervezés nem jelentheti egy-egy épületszerkezet önmagában való vizsgálatát. Az épület teljességében és összefüggéseiben kell vizsgálni, és az egész épület összesített energetikai tulajdonságait kell megvizsgálni.
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr873416310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása