HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.04.13. 09:23 Mesterünk

Csak a kezemet figyeljék!

 

-Mondta Rodolfo, és mindenkit átvert!

 

Mire figyeljen, hogy ne verjék át?

Ha át nem is akarják verni, csalódott azért lehet. Ebben a sorozatban  azokat a típushibákat veszem sorra, amiket rendre elkövetnek azok az emberek, akik családi házat építenek.

Szívesen elkerülné ezeket bárki, és tanulna a más kárán. Itt most összefoglalom a kivitelezés témakörében azokat a buktatókat, amiket én tapasztaltam, és eddig nem láttam így összefoglalva. Ha Önnek is a különféle zűrök jutnak az építkezésről eszébe,akkor érdemes elolvasnia. Egyrészt, mert a veszélyek valósak, ugyanakkor elkerülhetőek.

 

 1. Egyedit akar, mégis konfekciót kap

Lejárta a lábát azért, hogy megfelelő használt lakást vegyen, de nem találta az igazit. Az új építésű ingatlanokba sem szertetett bele. Terveztetett egy olyat, ami valóban tetszene , és szívesen élne benne. Az építész beleadott mindent, már csak meg kell építeni. Nem minden építész rendelkezik kivitelezői gyakorlattal. Ahogy  a kivitelezők sem építészek! Tanácsot tud adni a kivitelezőválasztáshoz, de dönteni Önnek kell!
Hiába a jó terv, ha az évtizedes kivitelezői gyakorlat és rutin maga alá gyűri az építészeti elképzeléseket.
A családi házak többségéhez nem  kell külön kiviteli tervet készíteni, elég az engedélyezési terv. Ez sosem olyan részletes , hogy  kivitelezés minden részletére kiterjedjen. Nem elég az épületet megtervezni, meg kell tervezni a szerkezeteit is!

Magát  a kivitelezés menetét is meg kell tervezni. Ha a rutinra hagyatkoznak, elveszik az egyediség!


Esettanulmány:

Egy épület befejezését szerették volna megrendelni, a tetőteret kellett  beépíteni. Gyönyörű új ház, a tetőtérben az összes közmű, a tetőszerkezetben a hőszigetelés is kész volt már. Már  csak a gipszkartonozás volt hátra. Egy sugallat hatására megbontottuk a hőszigetelést a tetőben, és kiderült, hogy egy olyan tetőfólia került beépítésre, amelyik a párát nem engedi ki, a hőszigetelésben bennrekedő párát nem szellőztették ki!Tetézte  a bajt, hogy klímaberendezést nem akartak beszerelni, ugyanakkor  a tetőfólia egy elavult típus volt, nem volt rajta hővisszaverő réteg. Három hatalmas hiba, ami alapjaiban borította fel a programot.

Az építés során nem vették figyelembe az építtető távlati terveit!

 2. Tudja mit szeretne,a kivitelező is tudja, és mégsem azt kapja.

Manapság több olyan szemlélet megjelenése és térnyerése tapasztalható, ami meghatározó a tervezés  és az építés szempontjából. A legfontosabbak közül az egyik az energiatudatos épület, ami az alacsony energiafelhasználású szinttől a passzívházig terjed.  A futurisztikus elképzeléseket megvalósító, parádés elektromos és gépészeti megoldásokat felvonultató intelligens épületek szintén  egyre gyakoribbak.  Ezek mellett a tények mellett nem extra elvárás az, hogy egy radiátoros fűtés esetén is minden szoba egyenletesen fűthető legyen, és tetszőlegesen szabályozhat legyen minden helyiség. Természetesen mindez féken tartott költségek mellett! Mégis, rendre találkozom elhibázott gépészettel és hőszigeteléssel, ahol nem a passzív vagy intelligens épület volt a cél, csak egy kellemes komfort és a gazdaságos üzemeltetés, és ez sem teljesül!


Esettanulmány:

Egy tréningen megismerkedtem egy szervezetfejlesztésben profi hölggyel. Pár éves épületére panaszkodott. Egyrészt nem tudta kellőképpen felfűteni, nagy fűtésköltség mellett sem. Az épület egyik fele mindig hideg maradt, míg a másik már túl meleg lett. A fűtés tervezésénél nem vették figyelembe az épület alaptulajdonságait, azt, hogy ez egy hosszú, elnyújtott alaprajzú épület volt. Nem szigetelték le egyáltalán a mennyezetet, majd amikor lehőszigetelték, akkor a párával eláztatták a födém      hőszigetelését. Ezt tetézte, ahogy a fűtési rendszernek a szabályozása nagyon kezdetleges volt.

A legkönnyebben felfűthető helyiségbe tették a hőérzékelő és szabályozó termosztátot.

Az csak tetézte a bajt, hogy az ablakok hőszigetelés szempontjából elavultak voltak már beépítéskor, továbbá  a vasalataik is primitívek voltak, így nem tudtunk érdemben utánaállítani. A problémát részben meg tudtuk oldani, és sokkal komfortosabban tudnak az épületben lakni azóta, de ez egy újépítésű háznál nem lenne megengedhető!

 Mi lehet ezekre a dolgokra a megoldás? Kézenfekvő egy műszaki ellenőr alkalmazása. Megítélésem szerint egy jó műszaki ellenőr legalább olyan fontos a sikerhez, mint egy jó statikus vagy villamos tervező.

Miért nem elég csak egy jó műszaki ellenőr? Egy zenekarhoz sem elég egy sztárkarmester, oda színpadképes zenészek is kellenek!  Nem lehet karmester nélkül összhangot teremteni, de a hiányosságok kiküszöbölését nem lehet a nyakába varrni!

Fontos, hogy olyan kivitelezővel dolgozzon, aki kiemelt figyelmet szentel az Ön épületének, otthonának, és azonosulni tud az Ön elképzeléseivel.

Ritka az olyan kivitelező, de nem elérhetetlen Önnek sem, aki nem csak  házakat épít, hanem az ÖN házát!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr82822303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása