HTML

Mesterünk, NEM Mekk Mester

Azoknak, akik családi ház építését fontolgatják. Szeretnének mindent tudni, sőt annál többet is. Akiket elriasztanak az ismerőseik beszámolói, és tájékozottak szeretnének lenni. Azoknak, akik a mások kárán tanulnak.

Friss topikok

  • XG: Sima téglafal+külső hőszigetelés esetén a harmatpont a falon kívül van, a pára a fal és a dryvit k... (2017.05.26. 05:04) Az okostégla. Átverés?

Címkék

10+10 (1) 10 millió (1) A+ (3) agyagcserép (1) akadálymentesítés (1) alacsonyenergiás épület (3) alapterület (1) alátámasztás (2) árnyékolás (1) árnyékoló (1) A kategóriás (3) bejelentés (1) betoncserép (1) Blower-Door (2) bruttó (1) büszke (1) construma (1) családi (1) családi ház (11) cserép (2) csok (1) dörken fólia (1) ellenőrzés (1) energetika (3) energia (3) energiacímke (1) energiatakarékos (1) engedély (1) engedélyezés (2) építés (8) építésfelügyelet (2) építésfelügyeleti (1) építésfelügyelő (1) építész (1) építész szemével (1) építkezés (11) építtető (2) épületkár (1) ETDR (1) felelős (1) fólia (1) fűtés (1) geológus (1) geometriai mintás (1) gépészet (1) hampel katalin (1) hatósági bizonyítvány (1) ház (5) (1) hőhíd (1) hőhidas (1) hőszigetelés (1) hőszivattyú (1) hóteher (2) huzat (1) ítészek (1) jogszabály (2) kajakos (1) katalógus (1) katasztrófa (2) kazán (1) készház (1) kezdés (1) kiváltás (1) kivitelezés (6) klímaberendezés (1) klimatizálás (1) költség (1) költségek (1) költségvetés (1) kormányhivatal (1) kulcsrakész (3) lábazat (1) lakhatási (1) lakhatási engedély (1) lang szonja (1) légtömörség (2) lösz (1) löszpart (1) magyar tervezők (1) meleg (1) méret (1) mérnök (4) meteorológiai (2) minősítés (1) mintaterv (1) műszaki vezető (1) nagy átlag (1) nagy tér egyben (1) nap (1) négyzetméterár (3) nettó (1) nyár (1) okostégla (1) olimpia (1) olimpiai formaruha (1) omlás (1) oszlop (1) otthon (1) passzívház (4) reflexiós (1) sport (1) sportoló (1) szakember (1) szavazás (1) szél (1) szellőzés (1) szocpol (1) talajmechanika (1) tanusítás (1) teher (1) tél (1) tér (1) terasz (1) térlefedés (2) tervezés (7) tető (1) tetőomlás (1) tetőtér (1) tipusterv (1) titánbevonat (1) tornászlány (1) túlterhelés (1) új csok (1) varga kálmán (1) Címkefelhő

2011.03.09. 09:47 Mesterünk

Tavaszi szél vizet áraszt

Ha úgy érzi, belekezdene valamibe, és az éppen egy házépítés vagy tervezés lenne, az nem véletlen!

Itt a tavasz, és ahogy az első napsugarak elkezdik csiklandozni az énekes madarakat, úgy az építkező emberek is kezdenek sorra ébredezni. Nem panaszkodom, tél folyamán is megjelentek emberek, és hozták a terveiket, de azért az igazi a tavaszi napsütés, ami meghozza az építési kedvet. Így van ez idén is, lassan két válságos év után, jönnek az érdeklődők szép sorban. A folyamatnak persze vannak sajátosságai.

Míg az elmúlt időszak inkább arról szólt, hogy  a hosszabban hezitáló ügyfelek értek ide kicsit megkésve, most már a fiókból szedik elő a kicsit porosodó tervdoksikat.

Nem baj, lényeg, hogy előbb –utóbb sort kerítenek álmaik házának megvalósítására. Számomra érdekes, és mások számára pedig tanulságos jelenség az az, hogy a tervekkel milyen kapcsolatban vannak az emberek? Azzal a tervvel, ami már esetleg évek óta a fiókban lapul, vagy esetleg pont a válság alatt álmodták papírra, bízva  a szebb jövőben.

Egy olyan jelenséget figyeltem meg, ami szinte általános mindegyik építtetőnél.

 

Más kollégák is hasonló eredményre jutottak a témában, és ezért gondolom, hogy kivitelező építészként figyelmet kell szentelni ennek a ténynak. Ez pedig a következő:

Az építtetők egy  egyenes vonalon futó gondolatsor mentén haladnak előre.

Egészen pontosan arra gondolok, hogy az álom-tervezés-költségvetés-megvalósítás sorrend nagyon szigorú, és nagyon merev egymás-utániságát tartják. Egy szakmai honlapon úgy fogalmazták meg az építtetők egy szavazás keretében, hogy az építészek költségérzéketlenek. Olyanok mondták, akik a tervezésen már túl vannak! Nem ezt szeretném megítélni! Az viszont elgondolkodtató, hogy csodálatos épületeket álmodnak meg , majd engedélyeztetnek, és eljönnek árajánlatot kérni úgy, hogy fogalmuk sincs  a valós költségekről! Az ajánlatkérés pontosításakor elmondják, hogy mindenképpen hőszivattyús fűtést szeretnének, legalább alacsonyenergiás épületet. Ilyenkor azért meg szoktam kérdezni egy bizalmi légkör kialakulása után, mégis mennyire becsüli a költségeket? A válasz általában az, hogy igazából nem tudja, de egy húsz-huszonkét millió lenne rá.  Természetesen lehet ennyi pénzből jó házat, sőt nagyon jót építeni, de nem az előbb leírt színvonalon, és pláne nem százötven négyzetméter feletti hasznos alapterülettel.

Értem a megdöbbenést, amikor egy gyors számolás után egy kereteit meghaladó árral kell szembesülnie a reménybeli építtetőnek.

Meg lehetne spórolni ezeket a hidegzuhanyokat! Sőt, meg is kellene! Mert ez azzal jár, hogy  a terv mehet a kukába, vagy hosszas gyötrődés után készül egy kompromisszumos, fapados változat. Az elvesztegetett időről ne is beszéljünk. Mindez miért? Mert ahogy bárki meg tudja mondani, hogy egy háromgombócos fagyi mennyibe kerül, és mibe kerül , ha kér egy plusz gombócot. A házépítés azonban nagyobb falat.

A tapasztalat az, hogy a laikus építtetők többsége a valós építési költségek ismerete nélkül   engedélyezteti a terveket. 

Legyen plusz egy szoba, mondja az építtető, és az építész boldogan odarajzolja. Pedig elő kellene venni a zsebszámológépet, de akár a kockás papírt. Rezzenéstelen arccal le merném írni a tervezési fázisban, hogy minden egyes plusz négyzetméter megdöbbentően sokba kerül az építtetőnek. Igen, ennyibe, áfával együtt!

Ha  az építész nagyon ügyes, farag a közlekedőn, okos alaprajzot készít, megtakarít tíz négyzetmétert, máris  beljebb vagyunk.

Ezzel összevetve  a tervezési díj  kifejezetten olcsó! Egy ötszázezres befektetés mikor hoz tisztán ötszörös hasznot?? Persze, a részletes költségvetés alapján a végösszeg lehet majd barátságosabb is, de ennek  kellene lennie a kiindulásnak. Ha az építtető, akinek  a zsebére megy  a dolog , egyből kérné az árbecslést, több sikeres  családi ház építés lehetne.( Igen, az anyagárak a mesterek, satöbbi… Egy külön bejegyzést szánok az építőanyagok és  a vállalkozási díjak alakulásának, ez is megér egy bejegyzést, erre akkor   térnék ki)

Ha a költségkeret tisztázásával kezdődne egy programfelvétel, akkor a tervezés sokkal valóságosabb alapokról indulna, és sikeresebb lehetne!

Mikor kész a terv, a költségvetés összeáll, nem lenne idegen és megvalósíthatatlan álom a megrendelő kezében. Az utolsó lehetőség, amibe sokan kapaszkodnak,hogy tucatnyi helyről ajánlatot kérve, a kóklerek vakmerőségében bízva böngészik a netet, hátha valaki , mégis…Jelentkező pedig biztos akad, nem is kevés. Egy kezdő, laikus építtető könnyen bemegy az erdőbe, sőt már ott van, mert egy irreális, alultervezett négyzetméterárból szeretne nem palotát, de túlméretezett házat  építeni. Nem boncolgatom, milyen simli arzenál, trükkök garmadája van a piacon. Végül, a  hal sem a horgot kapja be, hanem a kukoricát, és ugye akkor már nyert ügye van  a pecásnak?

A következtetésem, hogy már  a tervezésnél gondoljanak a kivitelezésre!

Még beszélni sem kell senkivel, szorozzák be az alapterületet egy reális , ingatlanpiaci négyzetméterárral. A kapott szám a becsült kivitelezési költség. Tudnak dönteni a továbbiakról! Ezeket a gondolatokat 2011 márciusában írom, és azt gondolom, még sokáig igazak lesznek egészen biztosan. Ha pedig ennél pontosabb számok kellenek, keressenek olyan szakembert, akinek  a kivitelezésben tapasztalata van, netán garanciát is vállal a  mondottakra!

Szólj hozzá!

Címkék: ház építkezés költségvetés tervezés költségek építés négyzetméterár családi ház


A bejegyzés trackback címe:

https://mesterunk-epit.blog.hu/api/trackback/id/tr582724118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása